Odp: ciezko odpala i bialy smierdzacy dym
Denatura odpowiada za część problemów, gdyż zmienia parametry m.in. temp. zapłonu (i to znacznie) - auto musi się dobrze rozgrzać aby paliło ok.
To był sposób "z braku laku" na wytrącanie się parafiny z ON za dawnego systemu.
To co lejemy dziś do baku tylko z nazwy przypomina to co lano wówczas. Paliwo ma dziesiątki dodatków, których w rafineriach zapewne nikt nie testował jak działają po zmieszaniu z denaturą. Jak pisał kolega wyżej - dodatki kosztują grosze. Kupno paliwa Premium także nie jest pozbawione sensu. Ja zimą zawszę jeżdżę na Dynamicu/Verwie właśnie z uwagi na dodatki przeciwdziałające wytrącaniu się parafiny i nigdy nie miałem problemu z rozruchem (nawet po tygodniu stania w -20 zapalał od 1-2 kręcenia).
Biały kolor dymu - to może wskazywać na puszczającą uszczelkę pod głowicą. Sprawdź poziom płynu, oraz czy czy po odkręceniu korka ze zbiorniczka wyrównawczego wydobywa się dym. Jeśli tak jedź na warsztat, niech sprawdzą miernikiem zawartość spalin w płynie będziesz miał wyeliminowaną jedną przyczynę (mnie za to skosili 10 zł).
Może nie być innych objawów (ja tak miałem) jak np. przegrzewanie się silnika, czy lawinowe gubienie płynu.
Trochę się przesączało, jak silnik się nagrzał przestawał dymić. A odpalał z wieelkim trudem i dymił na biało, szczególnie jak był zimny.
Ostatnio edytowane przez idoru ; 18-11-2011 o 13:36
|