View Single Post
Stary 20-11-2011, 22:35   #120
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Blaupunkt Travel Pilot FX

Witam,

Trochę dzisiaj poeksperymentowałem z umieszczeniem anteny. Jest tak jak pisałem - antena pod szybą ogrzewaną łapie sygnał bardzo słabo, czyli montażyści mają rację. Eksperymentowałem z oryginalną anteną Forda - tą, którą mam i waham się co do jej montażu (pracochłonność-koszty...).
Dane:
- antena w okolicach kokpitu - widoczne 3 do 4 satelitów;
- antena w okolicy oświetlenia do czytania (przy szklanym dachu) - widoczne 6-7 satelitów;
- antena na zewnątrz samochodu - wiidocznych 10 satelitów.

Jak widać przy grzanej szybie nie ma sensu umieszczać anteny pod kokpitem.
Zastanawiam się co do umiesczania pod szklanym dachem - jutro jeszcze podjadę po antenę "chińską" i zobaczę co ona daje przy szklanym dachu.

Co do zdjęć FX w środku - nie otwierałem całej obudowy - nie bardzo mi się chciało... Zdjąłem tylko tylną blachę i zajrzałem do środka i wiedziałem wszystko... Zdjęcia robiłem IPhonem, więc są jakie są, ale mniej więcej widać o co chodzi. Pierwsze pokazuje wyraźnie miejsce na dodatkowe złącze, widoczna jest też głowica UKF. Na drugim zdjęciu widać obok głowicy złączki do lutowania pionowego modułu wejścia wideo zintegrowanego ze złączką wideo. Tak więc FXa nie posiadającego złącza wideo nie da się praktycznie w nie doposażyć - potrzebna jest jakaś spora płytka elektroniki lutowanej do radia z odpowiedną (w dodatku niestandardową - nie jest to chinch - złaczką wideo). Na niemieckim forum znalazłem, iż złączka wideo do kamery cofania to także FAKRA jak ta od anteny GPS, tyle, że wideo jest zielona - do sprawdzenia jak znajdziemy kogoś z takim sprzętem i poprosimy go o stosowne zdjęcia...

Co do modułu kamery w bagażniku - to prawda, jest on niezbędny - moduł ten zasila kamerę i ją włącza w oparciu o sygnał z lamp cofania. Oryginalna kamera nie gaśnie zaraz po wyłączeniu wstecznego a trzyma obraz jeszcze kilkanaście sekund. Dodatkowo wydaje mi się, że w Kudze z NXem kamera jest "skrętna" i obraca się wraz z kręceniem kierownicą - ale tego nie jestem do końca pewien, widziałem to tylko raz, jak wybierałem swoją Kugę w 2008 roku i nie mogłem takiej właśnie z NXem i kamerą dostać, bo trzeba było na nią czekać 4 miesiące... Jeśli kamera faktycznie jest skrętna, to moduł w bagażniku ma co robić...

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 21-11-2011 o 00:25
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem