Odp: Stacje paliw - polecam
tak się zastanawiam jaki sens mają dywagacje typu: Ja tankuję zawsze na stacji marki "XYZ" i nigdy się nie zawiodłem....
Nie wiem czy wiecie drogie koleżanki i drodzy koledzy, że właścicieli rafinerii w naszym pięknym kraju mamy całych dwóch, a samych rafinerii jest chyba z 5 czy 6. Więc jeżeli komuś się wydaje że paliwo zakupione w tej czy innej stacji markowej będzie lepsze lub gorsze, to mu się źle wydaje. Nielicznymi wyjątkami mogą być stacje przygraniczne (co też nie zawsze ma miejsce, jak chociażby stacja BP w Zakopcu gdzie mają paliwo z rafinerii w Mościskach) gdzie czasami mają paliwo z poza granic naszego pięknego kraju.
Sam mam stację benzynową i mam paliwo z tej samej rafinerii przywożone, co na jednej z warszawskich stacji, zupełnie innej marki, lane z tych samych zbiorników, bo nie ma rozróżnienia na marki do których jest to wożone, tylko na typ paliwa (lub ON).
Sam się zastanawiam czasami, skąd wynikają różnice w jakości tego paliwa, skoro nawet w obrębie jednej marki (a pragnę zwrócić uwagę że właściciel stacji, nie koniecznie jest równoznaczny z właścicielem marki, czyt. franczyzna powszechnie znana i lubiana) paliwa potrafią mieć tak różną jakość, a czasami nie mieć jej wcale. Choć z drugiej strony, znam przypadek gdzie właściciel stacji, mając przy okazji fabrykę farb i lakierów "w cudowny sposób" rozmnożył ilość paliwa w "dołku".
Jedyny sens podawania tego typu informacji, sprowadzałby się do działania typu: "tankowałem wczoraj/dzisiaj/przedwczoraj na stacji ....... Wszystko OK.
ewentualnie: tankowałem na ....... odradzam, bo mi nie chce odpalić.
|