View Single Post
Stary 21-11-2011, 22:51   #1
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Rozmiar obsługiwanych nośników USB przez moduł BT/VC z USB i kart SD w nawigacji FX

Witam wszystkich zainteresowanych!

W związku z ciągle ponawianymi pytaniami o maksymalny rozmiar obsługiwanych przez moduł BT/VC z portem USB nośników USB oraz podobne niejasności odnośnie wielkości obsługiwanych kart SD przez nawigację Ford TravelPilot FX podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
Otóż moim zdaniem w obu przypadkach można stosować (nawet jeszcze przed upgrade'm firmware'u) nośniki zadowalającej wielkości - ja bez problemu używam w obu rządzeniach karty 16GB z nagraniami MP3 i wszystko chodzi OK. Co więcej jest to karta SDHC - co zdaniem wielu nie ma prawa w tych urządzeniach działać...

Według mnie urządzenia po prostu nie tolerują zbyt wolnych nośników - stosowana przeze mnie karta to SDHC class 6 - a więc karta dość szybka. Natomiast - szczególnie BT/VC nie toleruje wolniejszych pendriv'ów - nie chce obsłużyć w moim przypadku kilku różnych typów nośników 4GB i 8GB. Nie chce również obsłużyć mi pena 32GB szybkiego (stosowałem go w tunerze TV PVR) - ale to może już faktycznie przekracza granicę obsługiwanej pojemności penów...

Dla ciekawych jak używam w BT/VC karty SDHC 16GB - odpowiadam: poprzez jakiś badziewiarski czytnik "8in1" lub podobny - byle USB2...

Mam nadzieję, iż ten post choć trochę rozwieje frustracje użytkowników naszych urządzeń, że muszą zadowolić się jednym lub dwoma GB pojemności...

Jak ktoś będzie ciekawy, to mogę podesłać fotkę (czyli typ...) używanej przeze mnie karty SDHC 16GB.

Pozdrawiam.