View Single Post
Stary 24-11-2011, 17:53   #27
lelon19
ford::beginner

Imię: Dominik
Model: Transit
Silnik: 2.0TDDI 85KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Regeneracja wtrysków

cześć Wojtek,
EGR to w moim przypadku ten element, prawda?
http://www.askthemechanic.co.uk/egr/index.html

popraw mnie jesli sie mylę, EGR to łącznik kolektora dolotowego i wylotowego który odprowadza nadwyżke powietrza do wydechu?

Jeszcze jedna wazna sprawa, dziś po zdjęciu pokrywy filtra powietrza odnosze wrażenie jakby powietrze było zasysane i wydalane, sprawdziłem płomieniem i faktycznie powietrze jest wydmuchiwany w rytm silnika, czy to może potwierdzać złą prace egr? który wpuszcza cisnienie z układu wylotowego w dolotowy powodujac takie objawy? a ten przytłumiony dzwięk pochodzi z układu wylotowego? jest taka techniczna możliwość?
Czy to tez może oznaczac niedomykanie sie zaworu wlotowego? ale czy wtedy nie zaczałby głosniej pracowac i nie odczułbym spadku mocy?

prosze jeszcze o podpowiedź jak dokładnie zdiagnozowac egr? ściągnąłem ten niewielki węzyk który do niego biegnie i nic sie nie dzieje, czy wtedy powinna się pojawic spręzynka na desce rozdzielczej? przy ootach do 2000 i zdjętym węzyku tez nic się nie zapala... wiązka przewodów biegnie po silniku i tez wydaje sie byc w dobrym stanie.
czy po zdjęciu wężyka powinno zassysac czy dwmuchać, u mnie nic z węzyka nie dmucha ani nie zasysa?

swoja droga Wojciech masz racje odnosnie poluzowanego czarnego pudła nad silnikiem, ale nie ma to zwiazku ze sprawa jedyna kwestia to troche przetarte wezyki podcisnienia które o to pudło ocieraja musze je zabezpieczyc lub wymienić na nowe. (sa szczelne, sprawdziłem na całej długości)

Ostatnio edytowane przez lelon19 ; 24-11-2011 o 18:15
lelon19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem