View Single Post
Stary 26-11-2011, 17:55   #1
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Podejrzane wskazania ilości paliwa w zbiorniku

Witam wszystkich klubowiczów,

Od dwóch tygodni jestem szczęśliwym właścicielem Focusa III z silnikiem benzynowym Ti-VCT 125KM. Po pierwszym zatankowaniu do pełna, w miarę pokonywania kolejnych kilometrów dość podejrzanie szybko malał szacowany zasięg pokazywany przez komputer (jak na wykazywane średnie spalanie). Po przejechaniu niecałych 500 km zaświeciła mi się kontrolka od rezerwy paliwa a komputer pokazywał że zostało tylko 65 km, a wskaźnik poziomu paliwa wskazywał około zera. Gdy szacowany zasięg spadł do 45 km, zatankowałem ponownie do pełna i okazało się że do baku weszło zaledwie niecałe 44 litrów benzyny. Oznacza to, że w baku zostało ok 10-11 litrów, na których mógłbym przejechać co najmniej 100 km. Rzeczywiste spalanie wyszło ok 0,2-0,3 l/100km wyższe niż obliczone przez komputer, co raczej nie miało większego wpływu na wskazywany zasięg.
Mam w związku z tym pytanie: Czy tak duże zaniżanie ilości pozostałego paliwa i zasięgu jest cechą tego modelu (celowe zachowanie bardzo dużej rezerwy paliwa), czy raczej problem tkwi tylko w moim egzemplarzu? Dodam że do tej pory jeździłem Focusem I Zetec 1.6 100KM i tam jak zostało 40 km to w baku zostawało 5-7 litrów benzyny.

Z góry dziękuję za pomoc,
Krzysztof
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem