Temat: [Mondeo 2007-2014] Wymiana głośników
View Single Post
Stary 27-11-2011, 15:27   #4
szyru
ford::average

Model: Mondeo IV
Silnik: 2,0 TDCi 115 KM
Rocznik: 2OO9
Domyślnie Odp: wymiana naglośnienia w MK4

Zamontowałem u siebie zestaw Hertz DSK 165 + fabryczne radio Sony 6 CD. Wcześniej miałem zwykłe 6000 CD z oryginalnymi głośnikami. Nie wygłuszałem drzwi ani nie wymieniałem okablowania bo mi się nie chciało. Wymiana radia i głośników jednak jest już zadowalająca.

Demontaż starych głośników jest bardzo prosty, wystarczy odkręcić boczek (jest instrukcja na forum) i odkręcić głośnik, który jest połączony z plastikowym kołnierzem. Aby zamontować inny głośnik trzeba kupić w sieci odpowiednie dystanse z mdf-u. Ewentualnie możne je wykonać samemu. Dystanse są już przygotowane do montażu - mają odpowiednio powiercone otwory i można je przykręcić oryginalnymi śrubami. Do dystansów przykręca się głośnik, trzeba tylko pokombinować z połączeniem. Nie chciałem obcinać oryginalnej kostki więc musiałem kombinować. Na moje potrzeby gra wszystko bardzo fajnie. Tyłu nie wymieniałem.

Z pewnością dodatkowy efekt da wygłuszenie drzwi. Robiłem to w poprzednim aucie, ale nie jest to łatwa sprawa. Nie trzeba do tego stosować specjalnych mat, wystarczy na amatorskie potrzeby taśma dekarska. Również daje bardzo dobre efekty. Ale tak jak napisałem - nie chciało mi się tego robić, gdyż efekt zadowala.

Ostatnio edytowane przez szyru ; 27-11-2011 o 15:29
szyru jest offline