View Single Post
Stary 03-12-2011, 22:44   #54
dandan
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Re: Problem z centralnym zamkiem na mrozie w focusie

Cytat:
Napisał radek84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, prosze o małe wyjaśnienie i kilka dodatkowych instrukcji.
Mianowicie, będąc na etapie pierwszego zdjęcia jest możliwe wyrwanie tej czerownej gumki? Czy jednak trzeba rozebrać ten centralny zamek tak jak pokazane na zdjęciu drugim? Czy może drugie zdjęcie przedstawia tylko to co chciałeś osiągnać czyli w 100% zlokalizować problem i poddać to doświadczeniu w lodówce? Przeprowadzone doświadczenie ewidentnie pokazało, że przyczyna została znaleziona. Czy trzeba demontować też cały mechanizm podnoszenia szyby, mam na myśli takie metalowe rygle? Jeśli tak to czy coś jest tam ponitowane? Czy jakieś dodatkowe klucze nasadowe lub płaskie są potrzebne do tego? Jeśli ktoś coś może poradzić to prosze o informacje.
Witam, jestem świeży na tym forum ale wczoraj zrobiłem operację wyrwania gumki tak jak opisał to dereck5 ( powienien za to dostać skrzynke piwa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Na etapie pierwszego zdjęcia można wyrwać tą gumkę. To jest tak że jak wyjmie się zamek połaczony z klamką ( żeby to wyjąć razem trzeba trochę pokombinować, trzeba przesunąć ten odkecony mechanizm klamki w stronę prawą, trochę w stronę środka drzwi a następnie wyjąć zamek i wyciagnąc połączony mechanizm klamki, to wszystko jest tak na styk) po wyjeciu na zewnątrz nie trzeba rozłączać zamka od klamki tak jak napisał dereck5. Na tym etapie trzeba tylko znaleźć ten mikrowyłacznik z gumką który jest mało widoczny. Poza tym ten mikrowłącznik ma zasłonięty plastikiem ten element z gumką i należy go delikatnie wyciąć nożykiem po troszku ewentualnie strać się wyłamać ale delikatnie żeby nie uszkodzić mikrowłącznika. Następnie jakimś cienkim narzędziem ( ja zrobiłem to cieniutkim naostrzonym szpikulcem) postarać się powyrwać tą gumkę ile się da. Po oczyszczeniu z gumki można do połowy zakleić otwór taśmą lub izolacją. Po zamontowaniu problem z wariującym centralnym zamkiem znika. U mnie wystarczyło zrobić ten zabieg w drzwiach od kierowcy. Pozdrawiam
dandan jest offline   Odpowiedź z Cytatem