View Single Post
Stary 06-12-2011, 14:46   #58
Mihu
ford::amateur

Model: Focus MKII
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Centralnym zamek na mrozie - dziwne objawy

Witam.
Właśnie zajrzałem na forum aby "złapać się" ostatniej deski ratunku przed wpakowaniem się w niepotrzebne koszty (zakup modułu komputera FF)

Mam podobny problem, ale opiszę go dokładniej, mianowicie, centralny zamek z pilota działa jak należy (zamyka i otwiera wszystkie drzwi, klapę również), lecz przy zamykaniu nie "mruga" kierunkowskazami. Co jakiś czas podczas jazdy i na parkingu!!! pod nieobecność otwiera się i zamyka (szaleje) - pewnego dnia zauważyłem to dopiero na parkingu pod sklepem. Wybrałem się na zakupy, wracam, a Fokusik otwarty na oścież - dobrze, że nikogo nie było w pobliżu, bo na tylnim siedzeniu służbowy laptop - o zgrozo!...
Dodam również, że "z kluczyka" zamyka lub otwiera jedynie zamek w drzwiach w których przekręcam zamek (centralny nie działa), tak samo wewnątrz samochodu, włączam zapadkę od zamka od kierowcy i wyłącznie te drzwi się zamykają (wcześniej zamykał lub otwierał wszystkie drzwi).

Po wizycie u mechanika - tzn warsztat centralnych zamków i alarmów diagnoza wykazała: że moduł podaje na jednym z dwóch kabli biegnących do zamka (obie masy) stałą masę a tak być nie powinno i po sprawdzeniu wyszło, że to wina modułu pod schowkiem (z bezpiecznikami) - może wada?! Dziwna sprawa. Poza tym komputer nie pokazał w diagnostyce żadnego błędu.

POMOCY! Nie chciałbym aby moja "Foczka" oddała się w ręce przypadkowego przechodnia pod blokiem w jakąś ciemną noc!. Focus 2005 rok, 1.6 TDCi.
Mihu jest offline   Odpowiedź z Cytatem