Hej,
Ja swoje podszybie naprawiałem 2 razy, więc kilka uwag jak poprawić fabrykę forda
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (może Ci się przyda).
Demontaż:
1. Demontujesz wycieraczki
2. Śrubowkrętem od strony komory silnika demontujesz kilka metalowych spinek łączących podszybie ze scianą tylną komory silnika oraz gumową uszczelkę
3. Następnie wyciągasz plastikowe podszybie - jest ono wcisnięte w taką rynienkę, która jest nałożona na szybę - najlepiej pociągnąć z jednej strony mocniej i wyrwać. Jest jeszcze opcja 2 (mój przypadek) podszybie odpadło od szyby razem z tą rynienką więc nie musisz nic targać
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
4. Podszybie masz zdemontowane
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Montaż:
1. Umyj je wodą z brudu (jeśli brudne)
2. Jeśli rynienka odpadła od szyby odczep ją od podszybia i też dobrze oczyść. Nie próbuj tej rynienki do szyby kleić silikonami, klejami do szyb itp rzeczami TO NIE DZIAŁA !!! i zaraz Ci odpadnie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przerabiałem to na sobie.
3. Oczyść dobrze szybę tylko uwazaj na taśmy od podgrzewania szyby jeśli masz.
4. Tą rynienkę delikatnie weź i sklep mloteczkiem, aby ciasno naszło na szybę - do zakładania najlepszy młotek brukarski.
5. Potem zdecydowanie i systematycznie wciskasz podszybie w tą rynienkę na szybie - jak dobrze siądzie ma Ci jeździć lekko od prawej do lewej - ślizgać sie w tej rynience.
6. W miejscu montowania metalowych spinek w podszybiu są jeszcze takie plastikowe odlewy które trzeba ściąć nozykiem - powodują ze to podszybie dobrze nie przyciska się do szyby i potem odpada.
7. Dociskając podszybie w kierunku szyby montujesz metalowe spinki.
8. Wycieraczki.
9. Koniec.
Tyle żeby nie trzeba było robić tego 2 lub wiecej razy. U mnie na razie działa i wytrzymuje. Mam nadzieję że pomoglem i komuś może przyda sie na przyszłość.
Pozdrawiam i udanej pracy