View Single Post
Stary 08-12-2011, 10:04   #1
cezary_zet
ford::beginner

Imię: Cezar
Model: Mondeo MkIII
Silnik: 2.0 TDCi (130 kM)
Rocznik: 2004
Domyślnie NIE POLECAM - OMC Motors przy Trasie Toruńskiej, Warszawa

Moja przygoda z serwisem Forda – OMC Motors przy Trasie Toruńskiej

POWSTANIE USTERKI - poprzez głupie zabawy wymusiłem wgranie softu do DENSO – ale bez płyty w czytniku… pojawia się ekran informujący o konieczności włożenia dysku z systemem… diagnoza jest według mnie banalnie prosta – wkładamy płytkę, wczytujemy system, odpalamy DENSO i już…

TELEFONICZNIE ZGŁASZAM USTERKĘ – pan z serwisu po opisie usterki stwierdza, że wymagane jest wgranie systemu, zajmuje to według niego około 20 minut, plus zabiegi w tzw. recepcji serwisu – łącznie do godziny czasu, koszt 200-270 zł. Decyduję się na usługę, umawiamy się na termin – dwa dni później godz. 9.00…

„NAPRAWA”:
przyjeżdżam kilka minut przed 9-tą do serwisu, czekam 20 minut na przyjęcie… zaczyna się dobrze, mały, tylko 15 minutowy poślizg… za mną na tablicy grafik recepcji serwisu – 20 minut na klienta… no to zostało panom jakieś 5 minut z mojego czasu…
zaczyna się zabawa… wypełniamy druczek, oglądamy autko (czy aby nie powgniatane i nie porysowane…) podpisuję stosowne oświadczenia… Pan Jacek daje mi nawet kuponik na kawę w bufecie poczekalni… tam też się udaję… fajnie jest, bo przez okienko widać halę serwisu – jak się potem okaże, to kluczowy element zabawy… więc sobie siadam z kawą i oglądam…
po jakimś czasie serwis się budzi… dzwonią z pytaniem czy mam PIN do DENSO, bo chyba będzie trzeba go odłączyć od zasilania… odpowiadam, że mam i serwis się uspokaja…
jakieś 70 minut po oddaniu autka zapytuję radośnie Pana w recepcji serwisu jak długo jeszcze potrwa naprawa… z rozbrajającą szczerością odpowiada, że już wjeżdża na halę… no nieźle, jest tylko 10.30… wyskoczyłem z pracy na godzinkę… ale dwie godziny temu…
wracam do poczekalni, siadam przy okienku i oglądam naprawę mojego samochodu… no to się zaczęło…
przyszedł pan, wymontował panel z wyświetlaczem i poszedł…
10 minut później – przyszedł pan, pooglądał panel z wyświetlaczem i poszedł…
10 minut później – przyszło dwóch panów, pooglądali i poszli…
10 minut później – pan przyniósł komputer i kable, podpiął się do złącza diagnostycznego i testuje…
5 minut później – trzech panów ogląda DENSO… potem wyłączają komputer i idą…
5 minut później – pan podnosi maskę i zagląda do akumulatora (nie odłącza go…)
zaraz potem podchodzi do bagażnika, ale nie otwiera go… zaczynam się zastanawiać, jak wgrać oprogramowanie bez zaglądania do odtwarzacza w bagażniku?...
parę minut później telefon z recepcji serwisu – urządzenie jest wewnętrznie uszkodzone, wymaga naprawy… wkurzony schodzę do recepcji i zaczyna się rozmowa z Panem Jackiem… udowadnia mi że DENSO jest uszkodzone bo nie komunikuje się z samochodem – a jak ma się kurcze komunikować, skoro ma wywalone w kosmos oprogramowanie systemowe… nie udało się wgrać oprogramowania – a jak się miało udać, skoro nawet nie próbowali… teraz się okazuje, że jednak nie mają o tym pojęcia… wściekły każę przywrócić stan początkowy - wmontować z powrotem DENSO, zabieram samochód około 12-tej…
po wyjeździe z serwisu samochód wchodzi w tryb awaryjny… bez mocy i prędkości wracam do serwisu z reklamacją… Pan Jacek z uśmiechem stwierdza, że już jak samochód wjeżdżał na halę to było słychać że coś nie tak chodzi… gość musi mieć słuch absolutny, bo autko tydzień temu wyszło od mechanika po naprawie i chodziło jak szwajcarski zegarek… ostatecznie wystarczyło skasować jakiś drobny błąd i jeździ dalej… tylko DENSO dalej czarne na ekranie…

Reasumując – dzień zmarnowany, naprawy nie potrafią zrealizować, obsługa na poziomie sklepu mięsnego z lat osiemdziesiątych… serdecznie wszystkim odradzam serwis OMC Motors, na mnie na pewno już mogą nie liczyć, bo takiej klasy serwis odwiedza się tylko dwa razy – pierwszy i ostatni…

PS. żaden serwis nie załaduje oprogramowania do DENSO… zamiast tego oferują sprzedaż płyty z systemem (koszt ok. 1300 zł)… pozostają inne firmy (nieautoryzowane serwisy) lub pomoc kolegów z forum…
cezary_zet jest offline   Odpowiedź z Cytatem