Witam.
Mam problem z centralnym zamkiem w swoim autku.
Przeglądałem posty na ten temat, ale różnią się wątkiem od mojego dylematu.
Mój Fusion posiada centralny zamek (prawdopodobnie fabryczny) uruchamiany ruchem kluczyka w zamku jednych z drzwi.
Dodatkowo jest jeszcze auto-alarm uruchamiany z pilota, którego wygląd raczej wyklucza instalację przez Forda. Być może poprzedni właściciel zlecił dodatkowo jego instalację. Pilotem jednocześnie uruchamia się centralny zamek i uzbraja pojazd w alarm.
Od kilku tygodni zauważyłem, że siłowniki potrafią same odblokować drzwi zamkniętego pojazdu i za chwilę z powrotem je zablokować. Wykluczam tu uszkodzenie sterowania auto-alarmem, gdyż dzieje się tak również po zamknięciu auta tylko kluczykiem. Auto-alarm jest wtedy nieuzbrojony.
Czytałem trochę o możliwości konserwacji czujników drzwiowych, ale nie sądzę aby przerwy w obwodzie styków powodowały uruchamianie elektromagnesów.
Jeszcze ciekawostka: dwukrotnie zdarzyło się też, że po dłuższym postoju przy uruchamianiu silnika na tablicy świeciła się kontrolka drzwi. Okazało się, że tylna klapa była niedomknięta (wcześniej na 100% było inaczej). Prawdopodobnie ma to związek z fałszywym załączaniem siłowników. Tylne drzwi są otwierane kluczykiem albo elektrycznie.
Czy spotkał się ktoś z taką sytuacją? Co na to poradzić?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.