View Single Post
Stary 08-12-2011, 21:58   #17
Zoltyy
ford::advanced

Model: byly dwa S-Maxy, jest Mazda CX-5
Silnik: był 2.5T, był 2.0 EB 240PS, jest 2.5 NA
Rocznik: był 2007, był 2012, jest 2016.
Domyślnie Odp: światła mijania - za nisko czy złudzenie

Cytat:
Napisał pawel2m Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może nie my, ale nasze dzieci dożyją czasów że po kupnie auta za 150 tysi nie trzeba będzie nic regulować, update'ować, prosić się w serwisie - sprawdź to tamto, tu skrzypi tu trzeszczy..ehhh
Jestes niepoprawnym optymista - nie wiem co musialoby sie stac zeby producenci sprzetu wszelakiego przestali ciac koszty i co gorsza przestali tak projektowac zywotnosc zeby sprzetl padal zaraz po gwarancji po to by zmusic klienta do:
a/ horrendalnie drogiej naprawy w autoryzowanym serwisie
b/ wymiany sprzetu na nowy z racji ceny naprawy (poniewaz prawie nie ma juz firm dbajacych o marke i trwalosc to jest szansa, ze klient kupi sprzet tej samej firmy).

Do tego marketing wmawaiajacy nam, ze 2-3 letni sprzet to juz przestarzaly, nieekologiczny grat i musisz miec nowy sprzet zeby byc OK.
Przyklady jezdza po ulicach - w latach 80-tych VW zwykl byl troche odstawac (pozytywnie) jakoscia/trwalosia od masowki typu Opel,Ford itd. Co teraz sie dzieje widac - 2.0TDI, skrzynie bezstopniowe, zawieszenia....
Merc w123 (beczka) - byl nie do zajezdzenia. Setki tysiecy km bez problemow. Okularniki to juz lekka porazka w tej cenie - rdza, osprzet (kostki przy reflektorach) itp .Nie mowie o silnikach, bo nie mozna porownac trwalosci 70 konnego diesla do 200 konnego o tej samej pojemnosci - chociaz gdyby firma chciala to moglaby tak zrobic silnik zeby nadal wytrzymywal duzo.

Dobrze juz bylo.... nadchodza czasy kupowania auta na czas gwarancji i wymiany na nowe zaraz po. Albo wynajmu dlugoterminowego... ;(

A zeby moderatorzy nie dali mi ostrzezenia to teraz w temacie:

Tez mam wrazenie, ze swiatla mijania sa troche "za krotkie" - zwalam to na karb wyzszej pozycji za kierownica i innej perspektywy z jakiej oglada sie swiat przez przednia szybe S-Max'a.