View Single Post
Stary 09-12-2011, 17:50   #19
Slartibartfast
ford::professional

Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017
Domyślnie Odp: światła mijania - za nisko czy złudzenie

Ksenony w eSiu bardzo ładnie świecą, widać więcej (zwłaszcza na poboczu) ale odległość na jakiej to uzyskują wcale nie jest rewelacyjna. Wcześniej nie miałem ksenonów i w porównaniu do dotychczasowych zwykłych reflektorów np. mondeo 3 nie ma efektu "wow!". Jeśli jak wskazuje grizzly jest lepiej niż w pasku b6, to martwić się raczej nie musimy. Tylko dlaczego tak krótko świecą?

Wg rozporządzenia MI: "powinny dostatecznie oświetlać drogę co najmniej na 40 m przed pojazdem przy dobrej przejrzystości powietrza"
"powinny być asymetryczne i oświetlać drogę po prawej stronie na większą odległość niż po lewej stronie"
Wydaje mi się, że w eSiu jest w okolicach 30m...

Cytat:
Napisał galo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Xenon na suchej nawierzchni nie będzie oślepiał podniesiony delikatnie, ale na mokrej i w deszcz takie delikatne podniesienie może być już bardzo oślepiające.
Tu akurat jest raczej odwrotnie. Z fizyki: kąt padania = kąt odbicia. Podnosząc reflektor zmniejszam więc kąt padania => zmniejsza się kąt odbicia i wiązka "oślepiająca" ląduje dalej (w większej odległości od samochodu; dla tej samej odległości ląduje niżej) niż bez podnoszenia.
Zatem podniesienie daje mniejsze (lub dalsze) oślepienie od mokrego, natomiast potencjalnie zwiększa możliwość oślepienia wiązką bezpośrednią.

Ostatnio edytowane przez Slartibartfast ; 09-12-2011 o 17:54 Powód: link
Slartibartfast jest offline   Odpowiedź z Cytatem