Pytaliście o różnice pomiędzy zwykłym tempomatem, a tempomatem aktywnym..
Temat mnie osobiście interesuje, więc poszukałem trochę w sieci i znalazłem opis na stronie samar.pl:
Zadaniem aktywnego tempomatu jest utrzymanie określonego dystansu od poprzedzającego pojazdu. Przy pomocy czujnika radarowego lub laserowego, system ten stale monitoruje odstęp pomiędzy naszym pojazdem, a pojazdem jadącym z przodu. Odległość można regulować poprzez zmianę odstępu przeliczonego na czas (sekundy). Odbity od przeszkody sygnał pozwala ustalić odległość, kierunek jazdy oraz prędkość pojazdu znajdującego się z przodu. Dodatkowo, na podstawie prędkości obrotowej oraz pozycji kierownicy system ustala kurs pojazdu, w którym jest zamontowany i dzięki temu rozpoznaje, względem którego pojazdu ma utrzymywać określony odstęp.
Jeśli w monitorowanym obszarze zostanie zlokalizowany pojazd poruszający się z mniejszą prędkością, system automatycznie wyhamuje samochód, tak aby zachować zdefiniowany odstęp. Jeżeli przestrzeń przed samochodem jest wolna, system przyspieszy do ustalonej wcześniej prędkości.
Kierowca ma stałą kontrolę nad tym co się dzieje. Jeżeli wciśnie pedał gazu, samochód przyspieszy, a jeśli zdejmie nogę z pedału gazu, system automatycznie powróci do zadanej wcześniej prędkości. Aby wyłączyć system, wystarczy przycisnąć jeden przycisk lub lekko wcisnąć pedał hamulca.
Spotykane są różne nazwy aktywnego tempomatu:
Active Cruise Control (ACC) ,
Adaptive Cruise Control (ACC),
Intelligent Cruise Control (ICC).
Jeśli chodzi o tempomat z ogranicznikiem prędkości, to trudno znaleźć konkretne wyjaśnienia lub definicję w sieci, ale na stronie Opla, przy opisie wersji Zafiry, znalazłem takich kilka zdań:
Tempomat z ogranicznikiem prędkości:
Tempomat jest bardzo praktycznym rozwiązaniem podczas jazdy w płynnym ruchu, na przykład na autostradzie. Z kolei funkcja ograniczenia prędkości może być również wykorzystywana podczas jazdy miejskiej, w intensywny ruchu. Umożliwia ona ustalenie dowolnej maksymalnej prędkości jazdy ponad wartość 30 km/h. Funkcja ta może okazać się bardzo praktyczna w czasie poruszania się po strefach miejskich i w terenie zabudowanym, celem przestrzegania lokalnych ograniczeń.Kierowca może przekroczyć zadaną prędkość naciskając mocniej pedał przyspieszenia, ale jest to sygnalizowane ostrzeżeniem na ekranie pomiędzy wskaźnikami. Ograniczenie prędkości maksymalnej zostaje przywrócone po hamowaniu lub wytraceniu prędkości do wartości poniżej zadanego poziomu.
To chyba tyle w tematach tempomatów aktywnych i tych z ogranicznikiem prędkości
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.