Temat: [Mondeo 2007-2014] Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie
View Single Post
Stary 12-12-2011, 13:08   #294
ECC
ford::beginner

Model: Ford Mondeo MK4 Kombi
Silnik: 2.2TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

N podstawie własnego (małego) doświadczenia podpowiem, że jeśli zmieniałeś w serwisie Forda to pewnie założyli Ci Motorcraft, które są bardzo kiepskiej jakości a raczej trwałości (fabrycznie MK4 wyjeżdżały na innych niż Motorcaft i te były "średnie").
U mnie na pierwszych przejechałem ok. 32tys. (i pewnie jeszcze bym chwilę pojeździł ale zużyte klocki porysowały tylne tarcze i musiałem wymienić te co były fabrycznie zamontowane).
Wtedy też uznali, że na przednich jest <1 mm zapasu więc "przy okazji" zmieniłem też przód.
Założyli Motorcraft.
Ponieważ z przednimi zaczęły się problemy po 10 tys. zaczęły się problemy z biciem to pojechałem do serwisu.
Okazało się, że tylne tarcze (!) są już do wymiany choć pierwszy komplet klocków na tych tarczach ma jeszcze 3mm zapasu! Po ok. 12 tys. przejechanych!
A przód trzeba wymienić bo sie "rozhartował" i zwichrował (tarcze miały niebieskawy odcień) - po 12 tys. przejechanych!

Tak, że u mnie to co założył serwis Forda (Motorcraft) było bardzo kiepskie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zmieniłem na taki zestaw jak PAFFCIO niżej opisuje i jestem zadowolony.
ECC jest offline   Odpowiedź z Cytatem