Temat: [Mondeo 2007-2014] pływanie i niepewne prowadzenie
View Single Post
Stary 17-12-2011, 09:48   #1
rma
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Mondeo MK4 sedan
Silnik: 2.0 TDci
Rocznik: 2008
Angry pływanie i niepewne prowadzenie

Przede wszystkim chciałbym się przywitać jako nowy użytkownik Forda Mondeo Mk4 2.0 TDCI. Niestety po zakupie po dłuższym użytkowaniu mam wrażenie że coś jest nie tak z prowadzeniem tego auta. Samochód jest salonowy i ma 125kkm - znam właściciela i nie był wypadkowy - pełny udokumentowany przebieg w książce serwisowej i po przeglądzie przy 119kkm. Dodatkowo przy badaniach technicznych wyszedł niesprawny prawy przedni amortyzator który ASO wymieniło. Pompa wspomagania układu była wymieniona rok wcześniej na gwarancji.

Problem. Samochód prowadzi się źle - kierownica jest dość sztywna i sam nie do końca wraca na swój tor jazdy. Przy jeździe na wprost po chwili kierownica ustawia się lekko w lewo i ciągnie auto na lewą stronę - po skorygowaniu po chwili ciągnie na prawo. Przy dużych prędkościach przy wyprzedzaniu ma tendencje do lekkiego pływania (myślałem że ten typ tak ma ale wsiadłem w nowego golfa i po prostu niebo a ziemia w prowadzeniu na korzyść vw) więc wykluczam brak wady. W koleinach inne auto samo jedzie a ten ford potrafi sam z nim wyjechać. Nie są to uciążliwe zmiany toru ale zmuszają do ciągłej minimalnej korekty koła kierownicy co mnie po prostu wkurza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ASO sprawdziło wszystko - był na "ścieżce) nie ma żadnych luzów w układzie kierowniczym ani zawieszeniu - mechanik powiedział że się świetnie prowadzi - ale jednak nie bo w prazy służbowe mondeo zachowuje się lepiej - powiedziałbym że utrzymuje tor jazdy. Mam wydruki sprawnośći - mistrz też jeździł ze mną i kiedy auto uciekało to korygował kierownice i powiedział że to wiatr boczny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

co dalej - mam zamiar pojechać do innego zakładu - co obstawiacie - czego się czepić? samochód nie bity przebieg zrobiony na długich trasach - cała reszta bez zarzutu,

dziękuje za cenne opinie i pozdrawiam,

Ostatnio edytowane przez rma ; 19-12-2011 o 23:29 Powód: zły temat
rma jest offline   Odpowiedź z Cytatem