View Single Post
Stary 19-12-2011, 13:54   #28
macols006
ford::amateur

Imię: Maciej
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8 110KM
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Spadające obroty po wciśnęciu sprzęgła.

Miałem dokładnie takie same problemy. Walczyłem z tym na różne sposoby od października (3 m-ce). Objaw: spadające obroty przy wysprzęgleniu. Czasami zapalała się kontrolka ładowania, czasami auto gasło.

Zacząłem od wymiany kabli W/N i świec oraz remontu alternatora (tak czy tak już padał). Potem obejrzałem kolektor i unieszkodliwiłem klapki - zablokowanie w pozycji otwartej. Żadnych rezultatów, chociaż po zabiegu z klapkami auto zaczęło się lepiej zbierać zarówno na benzynie, jak i gazie. Ale problem pozostał.

Abym mógł jeździć prowizorycznie problem rozwiązałem poprzez regulację otwarcia przepustnicy (śruba regulacyjna w obudowie przepustnicy) - auto nie gasło, ale problemy z obrotami były nadal.

W końcu w akcie desperacji odłączyłem czujnik ciśnienia w układzie wspomagania - rezultat wyczuwalny odrazu, nastąpiła wyraźna poprawa, jednak nie ideał. Idąc za ciosem dobrałem się do czujnika temperatury powietrza w kolektorze ssącym - okazało się, że jest maksymalnie zasyfiony, więc wyczyściłem i jak ręką odjął (oczywiście z odpiętym czujnikiem ciśnienia wspomagania). W momencie, gdy podpiąłem na nowo czujnik ciśnienia wspomagania problem wracał.

Reasumując - myślę, że podstawowym problemem jest czujnik ciśnienia wspomagania, polecam jednak zainteresowanym obejrzenie również innych czujników, stanu kabli itp. Problemem w przypadku spadających obrotów jest niewłaściwe sterowanie dopływem powietrza przy zerowym położeniu przepustnicy. Pierwszą rzeczą, która się nasuwa to problem silnika krokowego - również sprawdzałem i był ok.
Moje auto na wiosnę na pewno czeka demontaż klapek z kolektora bo hałasują. W momencie odłączenia sterowania klapek problem hałasu znika.

Po tych zabiegach auto nie do poznania, a obroty sztywno trzymają się na poziomie 800 RPM.

W przypadku pytań zapraszam - chętnie pomogę.
macols006 jest offline   Odpowiedź z Cytatem