Odp: Regeneracja wtrysków
Hydrauliczny regulator luzu podczas pracy silnika likwiduje całkowicie luz, ale z taką siłą, że sprężyna zaworowa domyka zawór do gniazda. W regulatorze jest zaworek dociskany sprężyną który pozwala na nabranie dostarczanego oleju pod tłoczek i jego wypieranie podczas pracy tak długo, aż zrównoważy się siła tłoczka i sprężyny zaworowej.
Jeżeli układ tłoczka lub zaworka wybije się, zakleszczy, zatrze lub jeszcze coś w tym stylu - to:
- jeżeli zaworek lub tłoczek puszcza natychmiast olej to tłoczek nie unosi się do odpowiedniej pozycji, powstaje za duży luz zaworowy, zawór klepie, słychać go,
- jeżeli tłoczek jest szczelnie przytarty, a zaworek pod wpływem wibracji nadal pobiera olej i podnosi tłoczek, lecz olej nie ma odpływu spod tłoczka - tłoczek wypychany jest tak wysoko, że zawór cały czas jest otwarty.
Nie łapałem nigdy - jak na filmie - obcęgami regulatorów i nie wiem z jaką siłą działa sprężyna na tłoczku. Praktycy twierdzą, że po zakręceniu silnikiem (mówią o odpaleniu, ale tutaj to nie wchodzi w rachubę) tak, by lampka ciśnienia zgasła - dźwigienki nie powinny mieć luzu.
No ale te zatarte też nie będą miały luzu...
Czy jest jakaś u ciebie całkowicie bez luzu - teraz po demontażu? Dla mnie taka byłaby podejrzana na okoliczność niedomykania się zaworu. U ciebie bowiem nie ma problemu klekotu...
A czy pamiętasz z którego cylindra dmuchało po zdjęciu kolektora, kiedy kręciłeś silnikiem? Może tylko te zmienić...
Najprościej - i tak musisz kupić co najmniej jedną - zobacz jak ona się poddaje pod działaniem siły.
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-12-2011 o 18:02
|