Temat: [Mondeo 2007-2014] Słabnie na stromych podjazdach
View Single Post
Stary 28-12-2011, 10:39   #13
petersson
ford::amateur

Model: MK4
Silnik: Duratorq 2.0 (103 kW)
Rocznik: 2007
Domyślnie

Cytat:
Napisał cesar- Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
mam to samo i w benzynie, tzn. wjeżdżam pod stromą górkę na śliskiej nawierzchni ASR dławi obroty do tego stopnia że silnik nie ma siły dalej jechać - porażka.
Jak się zapomni można się zdziwić.
Pozdrawiam

No ja jestem juz teraz pewien ze to wina ASR/ESP. Teraz bez śniegu wjeżdżam bez problemów.

Cytat:
Napisał Lukaszko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem w szoku że to tak działa, na wszystkich demonstracjach tego systemu pokazują wręcz odwrotnie że to pomaga wjechać na wzniesienia itp. Może wolniej ale skutecznie.
No moze i działa ale na małych wzniesieniach. W bardziej ekstremalnych sytuacjach (stromo i bardzo ślisko) niestety ten system juz przeszkadza a wręcz może uniemożliwić wjazd jak w moim przypadku.

Ale tez jestem w szoku. Bo Laguną II (r.2004) która też ma system antypoślizgowy wjeżdżam pod tą górkę bez problemów. ESP się świeci jak szalone (więc działa) a autko idzie jak burza - czuć tylko że lekko odpuszcza na ułamki sekund. Podejrzewam że jest to jakoś lepiej rozwiązane.
W Mondziaku silnik się tak przymula że jak jest za ślisko to już nic się nie da zrobić.

Ostatnio edytowane przez TOMAS ; 28-12-2011 o 17:39 Powód: regulamin pkt 21
petersson jest offline   Odpowiedź z Cytatem