View Single Post
Stary 30-12-2011, 13:08   #42
grafmarr
ford::advanced

Model: Mondeo MKIV Kombi Ghia
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: system bezkluczykowy - czy to tak powinno działać?

Nie wiem, czy to coś pomoże, ale moje MK4 (produkcja listopad 2007) odbierałem w salonie w grudniu 2007 i do dzisiaj nie robiłem w nim żadnej aktualizacji oprogramowania (unikam ASO jak tylko mogę) poza jednorazowym podłączeniem do komputera w celu uaktywnienia modułu wiązki elektrycznej do haka półautomatycznego.
Nigdy, od samego początku, nie miałem opisanego w wątku problemu z systemem bezkluczykowego odpalania. U mnie działa to w ten sposób:
- podchodzę i otwieram auto przyciskiem na kluczyku (jeśli nie otworzę żadnych drzwi lub klapy bagażnika, po około 1 min. auto blokuje ponownie centralne zamki nawet jak stoję z kluczykami koło samochodu)
- wsiadam, zamykam drzwi i aby odpalić silnik muszę 2 (dwa) razy nacisnąć przycisk FordPower (pierwszy raz może być bez sprzęgła lub z nim, drugi raz oczywiście ze sprzęgłem)
- jeżeli jestem w środku z kluczykami, ale nie odpalę silnika nic się nie dzieje, cały czas mogę odpalić silnik podwójnym naciśnięciem FordPower (sytuacja nie zmienia się nawet wtedy, gdy po iluś tam minutach samoczynnie wygaszą się wskaźniki na tablicy, pierwsze naciśnięcie Ford Power ponownie je zapala)
Dodam, że przez te 4 lata eksploatacji miałem może 3 razy komunikat o nierozpoznaniu kluczyka po wejściu do samochodu (pomimo tego komunikatu, pierwsze naciśnięcie FordPower uaktywniało kluczyk i zapłon, a drugie odpalało silnik).
grafmarr jest offline   Odpowiedź z Cytatem