View Single Post
Stary 02-01-2012, 12:52   #31
stonek
ford::amateur

Model: Puma / Mondeo MK3
Silnik: 1.7 125KM / 1.8 125KM
Rocznik: 1999 / 2004
Domyślnie Odp: Akumulator się rozładowuje.Co może być przyczyną?

Cytat:
Napisał Slawko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a co ma piernik do wiatraka?
Mówił, że te szczotki się obracają i w zależności od chwili w której przestaną się obracać, potem może być problem z odpaleniem, bo pójdzie zbyt duży prąd na rozrusznik (żeby poruszyć zużytą szczotką) i w rezultacie nie odpali auto.

Nie znam się na tym, w zasadzie uznałem to za dobre wytłumaczenie. Teraz myślę, że jeśli by tak było, to auto otwierało by się przed odpaleniem normalnie (bo aku rozładowałby się dopiero przy próbie odpalenia). Więc i tak kicha z tym jego tłumaczeniem.

Sprawdziłem dziś te styki pod klapą bagażnika (przy zderzaku) i były trochę zaśniedziałe. Wyczyściłem je. Sprawdziłem też stan tych włączników przy słupkach i były czyściutkie.

Ze względu na popsuty miernik, pojechałem do mechanika i sprawdził mi ponownie ładowania, i przy obciążeniu też (radio, dmuchawa, klima, światła przeciwmgielne, lampka w środku auta, lampka w schowku) i wg niego jest wszystko w normie.

Auto od tamtego czasu pali idealnie, nic się nie dzieje. Dziś odpalił tak szybko, że chyba rozrusznikiem nie zdążył zakręcić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Od tamtego czasu jeżdżę z odłączonym radiem i głośnikami. Przypomniało mi się, że pierwszy raz gdy to się zdarzyło, jak siedziałem w aucie i próbowałem go odpalić, słychać było buczenie i jakieś zakłócenia w głośnikach. Cicho bo cicho ale słyszalne. Myślę, że to radio (bądź instalacja, która nie jest oryginalna (przerobiona na kości ISO)). Coś w niej może nie grać, może coś jest źle zmasowane. Przy poprzednim radiu (które nie było połączone przez ISO a przez jakieś pozostałe kabelki) nie było problemów z rozładowanym aku. Póki co odpala idealnie. Jutro jadę do elektryka, żeby mi to przepatrzył. Dam znać jak odbiorę auto i dowiem się co nie gra, bądź jak znów nie odpali.

------------------------------------------------------------
Edit:

Problem tymczasowo rozwiązany. Jakiś pseudospec przerabiał tą instalacje z fordowskiej pod ISO. Byłem u elektryka, przy poruszaniu jednych kabli było spięcie, trochę błysku i dymu ;] Ponadto radyjko brało prąd z aku na podtrzymanie pamięci. Przerobił mi instalacje na 'cacy'. Teraz nie ma żadnych spięć, pousuwał niepotrzebne kable do niczego nie prowadzące. Po zabiegu radyjko odpala się wyłącznie po przekręceniu kluczyka w stacyjce i w jakiś sposób trzyma pamięć. Póki co wszystko ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez stonek ; 02-01-2012 o 18:31
stonek jest offline   Odpowiedź z Cytatem