View Single Post
Stary 03-01-2012, 09:06   #99
Jester
ford::expert

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Padła już druga turbosprężarka. Co jest nie tak ?

Cytat:
Napisał Tom101 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po instalacji tego "wsadu"czy innego turbo trzeba przed przykreceniem lini smarowania wstrzyknac/doprowadzic olej w tym miejscu co jest przykrecana rura doprowadzajaca olej z silnikowego bloku!!!!Inaczej zanim nowa turbina dostanie smarowanie powiedzmy minie 30sek/lub dluzej,walek sie zatrze samoczynnie,czyli Turbo znowu sie zwali,czyli zatrze.To jest chyba logiczne.
Wiem, że mam inny silnik i inną turbina, ale też Garretta.
Po wymianie wpuściłem trochę oleju do turbiny, zalałem wężyk zasilający olejem i zgodnie z procedurą uruchomiłem silnik. Dopiero po kilku minutach, jak silnik się zagrzał było słychać, że turbo ruszyło (taki cichutki świst). Dlaczego? W fabryce turbina przy składaniu smarowana jest lekkim smarem, który ciepły olej rozpuścił i wypłukał. Ma to m.in. zapobiegać zniszczeniu sprężarki przy pierwszym uruchomieniu.
Regenerowane nie są smarowane co znacznie zwiększa prawdopodobieństwo jej zniszczenia przy uruchamianiu, szczególnie jeżeli nie zostaną zalane olejem.
Dlatego polecam jednak zakup nowej turbiny i przestrzeganie procedury montażu i uruchamiania dostarczonej z gwarancją.