Cytat:
|
Może moje spostrzeżenia coś wniosą do wątku - bo w tytule ma: chwilowa utrata mocy podczas przyspieszania...
Jeżdżę Transitem 2,0tdci (praktycznie taki sam silnik jak w Mondeo 2,0 tdci/130KM) i od początku pojawiało się (ale nie zawsze) zjawisko chwilowej utraty mocy podczas przyspieszania (w zakresie obrotów 2.100-2.500, efekt jakby chwilowe odjęcie gazu na pół sekundy).
W międzyczasie założyłem sobie boxa i zjawisko zaczęło występować zdecydowanie rzadziej - ale nie ustąpiło całkowicie.
Całkowicie ustąpiło po wymianie zaworu IMV (regulacji ciśnienia) w pompie wtryskowej. Nawet z odłączonym boxem (ustawionym na 0) zjawisko nie występuje.
|
Możliwe, że spadłeś mi z nieba
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mam identyczne objawy i jeszcze się z nimi nie uporałem a jak by nie patrzeć temat już trochę czasu istnieje...
Turbina wyczyszczona, EGR zaślepiony, wtryski sprawdzone, błędów brak. Mi przerywa w zakresie 2500-3000 rpm, dokładnie tak jakby ktoś odciął na ułamek sekundy gaz.
Mechanik zaczyna powoli rozkładać ręce, miałem jechać na wymianę sterownika turbiny [geometrii położenia łopat kierownicy] jeżeli to nie przyniosło by skutku to powiedział, że odpuszcza. Powiedz mi, jeśli jeszcze się orientujesz mniej więcej jaki był koszt wymiany IMV? Bo chciał bym jednak zacząć od tego mniej kosztownego elementu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.