View Single Post
Stary 04-01-2012, 21:49   #96
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Szarpanie, chwilowa utrata mocy podczas przyspieszania

Cytat:
Napisał Glenroy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiedz mi, jeśli jeszcze się orientujesz mniej więcej jaki był koszt wymiany IMV?
Ja mam włożony zawór używany z Mondeo 2,0tdci, ale z tego co pamiętam - w Intercarsie nowy kosztował ok. 350 zł. Kumaty mechanik wymienia zawór w 15 - 20 minut...
Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jesli niemasz bledow to i tak obstawialbym osobiscie najpierw sterownik od turbo
Co nazywasz sterownikiem? Jeżeli gruchę - to sprawdzenie trwa pół minuty: zdejmujesz na wolnych obrotach wężyk z króćca - sztanga ma się płynnie przesunąć w drugie krańcowe położenie w czasie ok. pół sekundy, po założeniu ma powrócić bez zacięć w położenie wyjściowe.
Jeżeli nazywasz tak elektrozawór podciśnienia, to sprawdzić go można (jak pisał o tym niedawno Heko) najpewniej na... hamowni. Bowiem gazowanie na luzie silnika raczej niewiele daje (energia spalin za mała, turbina nie wkręca się na wysokie obroty). Ewentualnie na próbę podmienić na używkę z zaprzyjaźnionego auta - to trwa też minutę...
Jeżeli sterownikiem nazywasz moduł elektroniczny, to... życzę powodzenia, bo ja tu wymiękam (błędów u mnie nie było na tą okoliczność)...
Wszystko to było u mnie sprawdzane (i wiele innych rzeczy), a silnik przy przyspieszaniu na chwilę jak odpuszczał, tak odpuszczał... Po wymianie zaworu (z innej przyczyny) to zjawisko... definitywnie zniknęło.
Ja je określam zdecydowanie nie jako szarpnięcie, ale chwilowe odjęcie gazu - samochód jakby na chwilę przestawał przyspieszać. Ale szarpnięcia nie było. Najczęściej przy ok. 2.500 obrotów. Mocno wnerwiające...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 04-01-2012 o 22:08
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem