View Single Post
Stary 06-01-2012, 15:52   #112
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Szarpanie, chwilowa utrata mocy podczas przyspieszania

Te 4 punkty od sprezarki i zaworu sa bardzo wazne.
Acha jeszcze opor nastawnika sprezarki..chyba 10-20ohm..ale niepamietam dokladnie.

Mowie ze jesli Mechanik w taki sposob jak w tych punktach sprawedzal twoja sprezarke i te warunki zostaly spelnione oraz dwzignia sprezarki normalnie sie porusza bez zacinania to zostaje odwrocic uwage od sprezarki.

Pozatym pomiar cisnienia doladowania nie mowi do konca o sprawnosci sprezarki bo to zalezy takze od silnika i dawek paliwa.

Wowczas mozesz skupic sie bardziej na pompie paliwa.

A teraz Macka
..Po pierwsze odpisuj na forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedzi na pytania.
Czy poza wypalaniem DPFa masz tak samo problemy z normalną jazdą? i szarpaniami silnika?
ODP: Poza wypalaniem nie ma w ogóle takiego problemu jeździ i przyspiesza normalnie, tylko jak się zbliża te 800 km to jakby bardziej mułowaty się robił.
Czy robile proby przelewowe?
ODP: Nie robiłem, wartości sprawdzane były na kompie, raczej to nie to (aczkolwiek też już myślałem by to zrobić)
Czy jak wciskasz do spodu gaz to samochod dobrze przyspiesza?
ODP: Tak, nie ma z tym problemu.
Czy objawy ktore podales dotycza tylko momentu kiedy DPF sie przepala? a jak zgasisz i silnik ostygnie to znow wszystko działa idealnie? dobrze jedzie rowno pracuje i dobrze przyspiesza?
ODP:Tak dotyczy tylko momentu wypalania DPF, zdarzało się tak że zgaszenie silnika pomagało, ale po czytaniu kilku wypowiedzi na forum, czekam na włączonym silniku aż się skończy. wszystko kręci się wokół procesu wypalania;/;/

Jeszcze kilka spraw:
- minioną środę jak dojechałem z szarpaniem do domu, zabrałem kompa z ELM-em, pomyślałem a może akurat coś wyskoczy, ale zanim podłączyłem to się skończyło, ale na drugi dzień rano odziwo drugi raz zaczął szarpać, przejechałem jakieś 15km i puściło.
- teraz mi się przypomniało, że raz jak dałem swojemu mechanikowi podczas szarpania, to wyskoczył błąd KORKA WLEWU PALIWA (pisałem o tym tutaj:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=139469
oraz zamieściłem zdjęcie co zrobiłem) - problem zniknął

Koniec wypowiedzi macki.

A wiec macka..twoje problemy ewidentnie istnieja przy procedurze przepalania.
Mozna by sprawdzic czy pojawiaja sie wlasnie wtedy jakies chwilowe bledy..moga byc ale nie musza.
Pozatym samochod masz sprawny.

Co moze powodowac problem przy przepalaniu...?
podczas procedury przepalania sa dodatkowe wtryski przy kocowych trybach pracy kazdego cylindra.
O co z tym chodzi...?
normalnie jak silnik 4 cylindrowy pracuje to podczas pracy kazdego cylindra czasy pomiedzy kolejnymi wtryskami paliwa do silnika sa oddalone od siebie bo mamy 2 obroty walu podzielone na 4 cylindry co powoduje ze "srednio" co pol obrotu walu nastepuje wlasciwy wtrysk. (napisalem srednio bo sa przed wtryski i po wtryski)

Problem pojawia sie gdy dochodzi do procedury przepalania DPF.
wowczas w koncowej fazie suwu pracy jednego z cylindrow -czyli wowczas co paliwo juz niejest wtryskiwany-dochodza wtryski dopalajace oraz wtrysk ktory ma sie juz nie spalic tylko paliwo ma sie dostac na DPF..to wlasnie z tego wtrysku paliwo dostaje sie do oleju w silniku.

Ale nie o olej nam chodzi.

Czasowo ten wtrysk bedzie zblizony do wlasciwego wtrysku w kolejnym Cylindrze...Co to oznacza?

To oznacza ze cisnienie w listwie CR wowczas zamiast byc stabilne dla głównego kolejnego wtrysku zostaje zachwiane a jest to problem bo wowczas sterownik nie zdaza zareagowac aby podniesc cisnienie.

Mysle ze ty wlasnie taki masz problem.

Niejestem pewien ale producent chyba podaje ze w czasie przepalania silnika moga byc anomalie jakies w jego pracy...? Niech moze ktos to sprawdzi...bo ja juz niepamietam...moze sam pozniej sie upewnie czy dobrze napisalem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bycmoze Problemem jest regulator cisnienia w listwie CR bo to on ma zapewnic utrzymywanie cisnienia na wlasciwym poziomie.

Skoleji brak objawow podczas normalnej jazdy wskazuje na to ze u ciebie wszystko inne czyli wtryskiwacze powinny byc ok. Moze to tez byc problem pompy ze zbyt pozno reaguje i nienadaza podniesc cisnienia ale mozliwe ze w czasie dopalania producent przewidzial takie odchylki i dlatego bledy sie nie pojawiają.

Poki co Macka nic mądrzejszego nie wymyslilem na twoje rozwiązanie problemu.
No moze poza tym ze ..usun DPF i procedure przepalania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 06-01-2012 o 15:55
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem