View Single Post
Stary 08-01-2012, 22:00   #23
mouzes
ford::advanced

Model: 525, Smart 600 turbo brabus
Silnik: 2,5l. m51b25, 600ccm turbo75KM
Rocznik: 1995, 1999
Domyślnie Odp: opony z kolcami-czy można używać w Polsce?

Znalazłem w końcu jakieś rzetelne info na temat opon z kolcami na szwedzkim aucie w Polsce. Info znalazłęm an stronie www.poloniainfo.se. Wiem że nie jest to link do żadnego konkretnego paragrafu itd, jednakowoż informacja jest na tyle konkretna że uważam że warta powtórzenia.

A więc:
Kod:
Tak zebrałem w skrócie. Bo jakoś mi tego brakowało.
Jeżeli coś pominąłem albo się w czymś mylę - skorygujcie mnie proszę.
- apteczka jest nieobowiązkowa, ale warto ją mieć (tu trzymamy się prawa polskiego - konwencja wiedeńska. Nie wiem dlaczego nie dotyczy to opon. No ale prawo o dopuszczeniu do ruchu to chyba coś innego niż prawo o ruchu drogowym)
- gaśnica nie jest obowiązkowa. Obowiązkowa jest za to w Polsce (tylko dla aut zarejestrowanych w Polsce) , ale nie poniesiemy żadnych konsekwencji jeżeli będzie nieważna
- policja szwedzka nie zwraca uwagi na datę przeglądu rejestracyjnego polskiego auta. Trzeba jednak pamiętac, ze w przypadku stłuczki, wypadku lub innych klopotow z autem ubezpieczalnia odmowi wyplaty ubezpieczenia w takim przypadku.
- jazda na kolcach w Polsce jest zabroniona, nawet jeżeli auto ma szwedzką rejestrację.
- jazda z pękniętą szybą po Szwecji nie jest wykroczeniem. W Polsce może to się skończyć zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego. Jeżeli jednak pęknięcie jest na wprost kierowcy może to być powodem niezatwierdzenia przeglądu będź skierowania na dodatkowy przegląd techniczny przez policję.
- kamizelka odblaskowa nie jest obowiązkowa. Jedyne co trzeba mieć w samochodzie zarejestrowanym w Szwecji to trójkąt ostrzegawczy i prawo jazdy. W autach zarejestrowanych poza Szwecją również ubezpieczenie i dowód rejestracyjny.
- min. głębokość rzeźby bieżnika opon - letnie 1.6, zimowe 3.0.
- w terenie zabudowanym jeżeli nie ma znaku, że wolno parkować, to nie wolno parkować. Ale to zależy od gminy i informacja o tym powinna być przy wjeździe do miasta/gminy/obszaru.
W Sztokholmie tak było, ale zmieniono to ładnych parę lat temu i jest odwrotnie tzn. wolno parkować jeśli nie ma zakazu.

Wyciąg z prawa drogowego:
- Dopuszczalna prędkość w terenie zabudowanym: 50 km/h.
- Dopuszczalna prędkość poza terenem zabudowanym: 80 km/h. (o ile znaki nie stanowią inaczej)
- Dopuszczalna prędkość na autostradzie: 110 km/h. (o ile znaki nie stanowią inaczej)
- Światła: obowiązkowe przez całą dobę, przez cały rok. W dzień przy dobrej widoczności można pełnoprawnie jeździć np. na przewmgielnych zamiast mijania. Ale nie na jednych i drugich na raz.
- Numer alarmowy: 112.

Kary za wykroczenia drogowe
Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi – 0,02%
Prowadzenie pojazdu pod wpływem alkoholu karane jest b. wysoką grzywną i/lub zatrzymaniem prawa jazdy a także aresztem.

Przykładowa wysokości mandatów za inne wykroczenia drogowe:
– przejazd na czerwonym świetle – 3000 SEK
Do tego za przejazd na czerwonym zatrzymują prawo jazdy, przeważnie na 3 miesiące. Jeśli prawo jazdy jest polskie- też je zabierają i odsyłają do Polski.
Podobnie za niezatrzymanie się lub tylko przyhamowanie przed znakiem STOP, a nawet mogą zatrzymać prawo jazdy za niebezpieczne wymuszenie pierwszeństwa na pieszym.
Prawo jazdy zatrzymują też za 21 km/h za dużo lub więcej na ograniczeniu do 30 km włącznie albo 31 km/h i więcej na ograniczeniach wyższych niż 30 km/h.
Przeważnie co najmniej na 3 miesiące zależnie od prędkości, a 2 miesiące jeśli udowodnisz, że jest ci niezbędne do pracy.
Za powyższe przewinienia odbierają prawko na zawsze, jeśli jest szwedzkie w tzw. okresie próbnym czyli przez pierwsze 2 lata.

Inne mandaty:
http://korkortonline.se/fa kta/boter/
Jutro postaram się to jakoś prawnie potwierdzić, ino nie mam pojęcia do której instytucji z tym uderzyć.

Ostatnio edytowane przez mouzes ; 08-01-2012 o 22:02
mouzes jest offline   Odpowiedź z Cytatem