Temat: [Transit 1986-1991] Rzadkie wersje Transita
View Single Post
Stary 09-01-2012, 08:39   #81
Wagabunda
ford::amateur

Imię: Przemek
Model: County - Transit
Silnik: 2,5 TD
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Rzadkie wersje Transita

Witam

Jestem nowy na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość jeśli popełnię jakąś gafę (dotyczy to także admina).

Ostatnio zakupiłem taką oto wersję transita jak na zdjęciu poniżej. Mogłem jej się przyjrzeć dokładniej i odpowiedzieć koledze.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z informacji jakie uzyskałem w firmie County, te auta były robione tylko na wyspach. W Anglii te autka nie nazywają się Transit tylko County i tak są zarejestrowane. U nas w urzędach nie istnieje taka nazwa i urzędasy mają problem co wpisać.

Napęd przedni jest realizowany przez dyfer skonstruowany specjalnie przez firmę County. Skrzynia jest typowa jak we wszystkich transitach, ale przerobiona. Transferbox jest na kołach zębatych. Dyfer przedni ja mam niestety bez szpery. Nie mogę się doprosić u producenta o specyfikację, czy szpera w przednich mostach w ogóle występowała, bo chętnie bym, taką założył. Tu mam pytanie do kolegów z forum, czy w osiołkach występowały mosty tylne ze szperą, jeśli tak to z jakie było przełożenie?

U mnie dyfer przedni ma przełożenie 5, a tylni 4,63, nie jestem pewien czy w skrzyni (specjalnie przerobionej przez County), nie ma czasem mechanizmu różnicowego, tak żeby oś tylnia ciągnęła zawsze mocniej czy nie. Na razie nie mogę włączyć przedniego napędu, bo auto ma uszkodzony przedni dyfer – niestety poległ atak i talerz z przodu. Być może poprzedni właściciel nie mógł dokupić tylniego dyfra o przełożeniu 5 i wstawił typowy 4,63, załączył przód i zmielił. Dzwoniłem do producenta żeby zakupić te elementy, ale ponoć już nie mają na stokach. Niestety nie jest to typowy element transita, więc…. pozostaje dorobienie. Znalazłem kilka firm dorabiających elementy przekładni ale nie wiem czy są to firmy godne polecenia. Jeśli ktoś mógłby polecić warsztat będę wdzięczny.

Chętnie odpowiem na wszelkie pytania.

Jeśli ktoś chciałby obejrzeć moje autko, ewentualnie podzielić się doświadczeniami to zapraszam w okolice Krakowa – niedaleko zakopianki.

Aha mój jest cały czas na angielskich blachach bo jak wiecie we wrześniu 2011 Polska została podana przez Komisję Europejską do sądu i jak nasi się nie zgodzą na rejestrację aut z kierownicą po prawej stronie będą ogromne kary dla Polski… Pożyjemy zobaczymy. Ja mam czas a autko jest w świetnym stanie, więc mi się nie spieszy.
Wagabunda jest offline   Odpowiedź z Cytatem