View Single Post
Stary 09-01-2012, 11:18   #44
majkel82
ford::beginner

Model: Mondeo mk4 Kombi
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Żywotnośc filtru DPF

hmm..musze to sprawdzic w takim razie - mam nadzieje ze wgranie nowego softu czy kasowanie pamieci nie kasuje takich danych..
co do dziurawienia, to tak, powoduje niestety. jak wykasujesz komputerowo błąd silnika (czyli w moim przypadku paląca się kontrolka engine) to pojawi się dopiero tak po 300km, kiedy komputer spróbuje 'sprawdzić' stan filtra. ale...jezdzę z tym błędem ponad rok już (zrobiłem 20kkm) - sprawdzałem z jednym ze speców (btw. poleconych mi tu na forumGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i wyszło na to, że na szczęści jak jest przebity, to paliwo nie cofa się do miski oleju więc wszystko ok - jedyny problem taki, ze jak cos się "skiepści" innego to nie będę widział, bo kontrolka silnika pali się ciągle.

Cytat:
Napisał Kapsel_lg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego można mniej więcej sprawdzić wiarygodność przebiegu odczytując cykle wypalanie DPF (są tam podane prawidłowe wypalenia i nieudane próby wypalania - tak przynajmniej podał jeden z forumowiczów) i kalkulując to sobie. Oczywiście mogło się zdarzyć że ktoś kupił i się przejechał na zakupie dlatego sprzedał. Mój teść ma benzynowego Seata Toledo kupiony 7 lat temu w salonie - przebieg niecałe 60 tys. więc jak widać się da Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jednak dziurawienie DPF chyba nie spowoduje przestania wyświetlania komunikatu o błedzie i konieczności jego wymiany, wydaje się że ktoś bardziej zakombinował.
majkel82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem