Cytat:
co do dziurawienia, to tak, powoduje niestety. jak wykasujesz komputerowo błąd silnika (czyli w moim przypadku paląca się kontrolka engine) to pojawi się dopiero tak po 300km, kiedy komputer spróbuje 'sprawdzić' stan filtra. ale...jezdzę z tym błędem ponad rok już (zrobiłem 20kkm) - sprawdzałem z jednym ze speców (btw. poleconych mi tu na forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i wyszło na to, że na szczęści jak jest przebity, to paliwo nie cofa się do miski oleju więc wszystko ok - jedyny problem taki, ze jak cos się "skiepści" innego to nie będę widział, bo kontrolka silnika pali się ciągle.
|
DPF nie ma żadnych czujników na sprawdzenie jego stanu za wyjątkiem 2 prostych czujników ciśnienia spalin przed i za filtrem. Błędne wartości z tych czujników (za duża, za mała rozbieżność, niezgodne z oczekiwanymi) pewnie powodują błąd.
To kiedy uaktywnić proces wypalania, wynika z algorytmu w kompie silnika - czas nagrzewania, temperatura otoczenia. Nie ma związku ze stanem filtra. Samochód nie wie w jakim stanie jest filtr.
Jak się uaktywni wypalanie to podawana jest większa dawka paliwa przez wtryski. Dlatego w instrukcji piszą , żeby w tym czasie jechać na wysokich obrotach , żeby się spaliło. Najgorzej gdy zgasisz silnik w trakcie wypalania - wtedy to nie spalone ścieka do oleju.
Nie za bardzo wiem jakim cudem miałaby tu pomagać dziura w DPFie ? Jakby paliwo trafiało do DPF to miałbyś bombę pod tyłkiem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moim zdaniem masz teraz samochód w takim stanie:
- ogłupione czujniki, bo ciśnienie spalin wykracza poza normy i oczekiwane wartości w wyniku rozwiercenia filtra
- możliwe, że silnik podejmuje próby wypalenia ale z powodu lewych odczytów z czujników odpuszcza i wywala błąd albo po prostu wie, że ma błąd więc nie próbuje się wypalać
- plusem jest to, że skoro jeździsz z błędem parę tys km i nie wszedł w tryb awaryjny to raczej nie ma ryzyka wielkiego, że jakieś błędy namnożą się dodatkowo (chyba). Ale nie byłbym np. pewien czy nie masz jakiejś delikatniejszej/innej niż normalnie mapy wtrysków w tej chwili w związku z błędami silnika. Niech się koledzy od tuningu wypowiedzą. Współczesne silniki mają po kilkadziesiąt map podobno.
Do pełnego rozwiązania problemu powinieneś albo wrzucić nowy DPF albo deaktywować go w komputerze.