jest jeszcze chyba jakiś czujnik pod maską co to odbiera info od tych przed i za filtrem bodaj..wiem tyle, że po podłączeniu pokazywał różnicę ciśnień prawie żadną - czyli by się zgadzało bo jest przekłuty (w załączeniu zdjęcie dla zainteresowanych).
Cytat:
DPF nie ma żadnych czujników na sprawdzenie jego stanu za wyjątkiem 2 prostych czujników ciśnienia spalin przed i za filtrem. Błędne wartości z tych czujników (za duża, za mała rozbieżność, niezgodne z oczekiwanymi) pewnie powodują błąd.
To kiedy uaktywnić proces wypalania, wynika z algorytmu w kompie silnika - czas nagrzewania, temperatura otoczenia. Nie ma związku ze stanem filtra. Samochód nie wie w jakim stanie jest filtr.
Jak się uaktywni wypalanie to podawana jest większa dawka paliwa przez wtryski. Dlatego w instrukcji piszą , żeby w tym czasie jechać na wysokich obrotach , żeby się spaliło. Najgorzej gdy zgasisz silnik w trakcie wypalania - wtedy to nie spalone ścieka do oleju.
Nie za bardzo wiem jakim cudem miałaby tu pomagać dziura w DPFie ? Jakby paliwo trafiało do DPF to miałbyś bombę pod tyłkiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
no to teraz to już kompletnie się trzęsę co będzie:/ bo generalnie przy wymianie oleju ostatniej i przy okazji wizyt zawsze się upewniałem że poziom oleju jest ok - i podobno był. no i gdyby się rozrzedził to nie powinna jakaś kontrolka oleju alarmować?
Cytat:
Moim zdaniem masz teraz samochód w takim stanie:
- ogłupione czujniki, bo ciśnienie spalin wykracza poza normy i oczekiwane wartości w wyniku rozwiercenia filtra
- możliwe, że silnik podejmuje próby wypalenia ale z powodu lewych odczytów z czujników odpuszcza i wywala błąd albo po prostu wie, że ma błąd więc nie próbuje się wypalać
- plusem jest to, że skoro jeździsz z błędem parę tys km i nie wszedł w tryb awaryjny to raczej nie ma ryzyka wielkiego, że jakieś błędy namnożą się dodatkowo (chyba). Ale nie byłbym np. pewien czy nie masz jakiejś delikatniejszej/innej niż normalnie mapy wtrysków w tej chwili w związku z błędami silnika. Niech się koledzy od tuningu wypowiedzą. Współczesne silniki mają po kilkadziesiąt map podobno.
|
no właśnie ani razu nie wszedł w tryb awaryjny...ale wymieniam go w końcu chyba. choć mój stres narasta, bo od jakiegoś miesiąca nasila się dziwny odgłos przy jeździe - tzn. przy 2,5 - 3 tys obrotów po puszczeniu gazu, słychać jakby "ocieranie" albo coś w rodzaju "obracania" się jakieś części w zamkniętym kole (np. pralce
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum...przy czym na postoju gazowanie do tych obrotów i puszczanie gazu nie powoduje takiego efektu - więc albo coś w układzie jezdnym się zużywa albo jak mnie już ktoś nastraszył, że to może turbina...matko...
Cytat:
|
Do pełnego rozwiązania problemu powinieneś albo wrzucić nowy DPF albo deaktywować go w komputerze.
|
już prawie jestem zdecydowany na zakup takiego regenerowanego w ASO - jest sporo tańszy od nowego i ma gwarancje normalną 2letnią.
dzięki!