View Single Post
Stary 10-01-2012, 14:51   #10
konradd
ford::beginner

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi DPF 163KM
Rocznik: 2010 (po lifcie)
Thumbs up Odp: do ~2.5k obr brak mocy na PB, a na LPG hula aż miło

Po długim czasie, ale jeździłem z tą usterką prawie tyle. Jak w tytule - ten brak mocy -to raczej szarpanie było. Powinienem tak to napisać, ale czasem zamiast szarpania jedna wielka dziura, więc jeden pies... do rzeczy:

Któregoś razu autko po normalnym zaparkowaniu i zgaszeniu silnika nie odpaliło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Uszkodzona była pompka paliwa (nadpalone styki, całość do wymiany). Po wymianie pompki na tańszy zamiennik (ale nie najtańszy, były próby użycia takich do 100zł - skończyły się połamaniem obudowy pompy, koszt +300zł) za chyba 320zł.

Pompa była bezpośrednią przyczyną rwania na niskich obrotach. Po trzech miesiącach od wymiany ani razu nie było problemu. W tym czasie zregenerowałem listwę od LPG bo coś nie równo i głośno pracowało i autko śmiga aż do dzisiaj.

Delikatne falowanie obrotów wraz z przygasaniem świateł i sporadycznym nagłym zresetowaniem kompa przy odpalaniu ze stacyjki usunąłem poprzez wymianę alternatora (wraz z regulatorem) i przy okazji nowego akumulatora (już był leciwy i stracił pojemność). Objawy jak ręką odjął.

Po świętach lekkie niedomaganie tym razem na gazie i przy zbyt szybkim dodawaniu gazu, z towarzyszącymi strzałami od czasu do czasu. Wymiana świec i kabli (już czas) i znów autko hula aż miło.

Diagnostyka komputera jest cokolwiek wątpliwa w mojej ocenie. Wydaje się, że powinno się diagnozować najpierw poszczególne elementy systemu (czujniki, kontakty) przy takich zagwozdkach, a nie po prostu odczytywać dane z kompa. Przy słabo stabilizowanym napięciu z alternatora czujniki nie miały nominalnych warunków pracy i mogły pokazywać błędne dane powodując błędy, ale który z "fachowców" o tym może wiedzieć... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam wszystkich!
konradd jest offline   Odpowiedź z Cytatem