Udało się zdobyć kod do radia na podstawie WIN pojazdu!
Przez jakoś czas pracowałem w firmie zajmującej się składaniem komputerów (nie firma Pana "Kazia" w garażu. Tylko poważna firma 1000 komputerów dziennie.) i każda część miała swój unikatowy numer nadany przez producenta tzw sn. W trakcie produkcji komputera numery te były sczytywane i przyporządkowywane do danej jednostki, a całość umieszczana w bazie danych. Później w przypadku naprawy serwisowej można było określić na podstawie dowolnej części z danego zestawu, kiedy był składany i jakie numery sn miały poszczególne komponenty.
Jadąc do polskiego serwisu Forda byłem przekonany, że wystarczy nr win do ustalenia nr radia i kodu do niego. Jakież było moje zdziwienie kiedy pracownik serwisu oświadczył mi, że muszą zdemontować cały kokpit w celu dostania się do radia i odczytania nr seryjnego - koszt tej przyjemności to 200 zł i ok godziny w warsztacie. Na całe szczęście nie miałem czasu zrobić tego na miejscu.
Wróciłem do domu i napisałem do niemieckiego serwisu Forda gdzie kupiłem samochód (używany), czy może mają gdzieś zapisany pin do radia. Po godzinie otrzymałem informacje, że niestety nie, ale po nr win pojazdu go zdobędą. Następnego dnia otrzymałem maila z kodem do mojego radia
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bez wyciągania, bez dodatkowych kosztów
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tu moje pytanie, czy w serwisach forda nie wiedzą, że do każda część jest przyporządkowywana do danego pojazdu i umieszczana w bazie i wystarczy wysłać tylko zapytanie do fabryki, czy po prostu chcą na każdym kroku zedrzeć z nas ile się tylko da?