Odp: Światła do jazdy dziennej - led. Czy ktoś już posiada i co na to przepisy??
Nie obraź się ale one świecą naprawdę słabo... z odległości ok 50m są ledwo widoczne. Pewnie dlatego, że Hella w swoim produkcie (z którego zostały one "skopiowane") zastosowała diody umieszczone z soczewką, która jest niezbędna przy tak małej powierzchni odbicia światła. Lampy które ty chcesz kupić mają tylko lustrzany odbłyśnik bez soczewki... i to je właśnie rozkłada na łopatki, brak soczewki. Zobacz na inne markowe Ledy hella, te fabrycznie montowane w przedostatnim audi S6, lub te które ma Tom303, jak "ogromne" one są w porównaniu z tymi które ty chcesz kupić.... powodem tego jest brak soczewek i pozostawienie tylko samych odbłyśników do odbicia i rozproszenia światła.
Poniżej masz kolejny przykład z tej firmy, z której ty planujesz kupić:
DRL MODEL NSSC 523HP (zdjęcie 1) niby takie same z wyglądu jak moje prywatne robione przez firmę Nolden (zdjęcie 2).
Różnica to cena - 4 razy wyższa Noldenów - moc świecenia i dioda umieszczona za soczewką. Znalazłem też jedno zdjęcie jak świecą one gdy robi się ciemno (nr 3)... wg mnie lepiej niż długie w niejednym aucie...
Na kolejnym zdjęciu nr 4 widać też budowę ledów Hella Flex, a dokładnie wspominana wcześniej soczewkę.
Tak na marginesie to jak jadę na dziennych a robi sie już delikatna "szrówka"
to muszę włączać pozycyjne z tyłu, żeby przygasić dzienne lub zapalić xenony bo rażę innych...
Ale o to właśnie chodzi... o widoczność w pełnym świetle słonecznym, której opisywane przez Ciebie ledy nie mają.
Ostatnio edytowane przez a_iverson ; 12-01-2012 o 16:28
|