Odp: Demontaż bębna hamulcowego z piastą w tylnym kole
Będzie z tym mały problem. Zainteresowałem się bowiem tą sprawą w momencie, gdy żona wróciła z miasta i stwierdziła, że lewe tylne koło śmierdzi. Zablokowały się szczęki. Już miałem zdejmować w opisany sposób tą piastę z bębnem, gdy natchnęła mnie muza i szarpnąłem linkę hamulca ręcznego, wychodzącą z bębna. Była zapieczona w pancerzu, nie cofała się i dociskała szczęki do bębna. WD-40 i kilkakrotne w tę i z powrotem z hamulcem ręcznym sprawę odblokowało. Nie sądzę abym sprawę załatwił ostatecznie. Prawdopodobnie na wiosnę wymienię linkę, aby mieć spokój na dłuższy czas, ale teraz dałem sobie spokój. Co zauważyłem. Otóż aby te cztery śruby odkręcić, potrzebny będzie klucz nasadowy z grzechotką. Płaski nie wchodzi w rachubę. Z uwagi na prostotę demontażu, temat mnie zaintrygował i dlatego dałem tu głos.
Opis ze zdjęciami jest natomiast na tym forum, ale gdzieś w temacie Focusa. Kolegą mnie go przesłał w PDF-ie, więc nie znam adresu. Wstyd się przyznać, ale nie wiem jak ten PDF tu załączyć, gdyż chętnie bym to zrobił. Widzę u góry spinkę po prawej od emotiokona . Próbowałem ale chyba nic nie wyszło. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Jitter ; 14-01-2012 o 18:44
|