Cytat:
|
inne kraje niby 100% a jak mówię jedzie się czasem po ziemi niczyjej.
|
Sam tego doświadczyłem, jednak droga wyglądała wówczas ewidentnie na nową (oddaną powiedzmy maksymalnie dwa lata temu). W Polsce jakoś tak to nie boli, bo z reguły drogowskazy są czytelne a o nowych drogach się po prostu wie (tych głównych). Ale u naszych południowych kolegów (Czechy, Słowacja) dużo się buduje i zmienia, a nawet w Austrii też się sporo zmienia w sieci autostrad. Dlatego jeśli mam liczyć na navi to mapy muszą być aktualne. A przez Forda czuję się delikatnie mówiąc, oszukany (w kwestii map na 2011 rok).
Co do map na 2009 to albo mi coś wczoraj mignęło albo się pomyliłem, bo teraz nic się nie da znaleźć w niższej cenie.
domadm: w którymś podkatalogu (ale niezbyt głęboko) jest plik index.txt (lub z innym rozszerzeniem). W notatniku można go otworzyć i tam jest tekstowo opisana zawartość karty (przynajmniej u mnie). Tamtejsze daty są jakby najbardziej "stare", bo pokazują aktualność dat w rozumieniu Teleatlas'u, a nie datę kompilacji danych na karcie. Co nie zmienia faktu że i tak będzie to nowsza data niż 2009 rok :-)
Aktualizacji navi NX są dwojakie:
1) aktualizacja systemu - wkłada się płytę CD serwisową i wtedy następuje download do pamięci wbudowanej urządzenia (nie na kartę SD). Być może w tej chwili jest download robiony przez serwis, ale kiedyś było to z płyty CD.
2) aktualizacja map - po prostu kupuje się i wymienia płytę DVD lub kartę SD (zależy co kto ma). Czasami żeby użyć aktualnych map trzeba wykonać aktualizację systemu (patrz pkt. 1) która to z zasady ma być już w takiej sytuacji darmowa.
edit: od dealera mam informację, że mapy 2012 będą dostępne dopiero w marcu lub kwietniu. Ręce opadają. Sprawdziłem dzisiaj, że na mapach Forda Anoo Domini 2011 nie ma nowej północnej obwodnicy autostradowej Wiednia. A jeszcze rok temu przenośna nawigacja z mapami Telatlas 2010 prowadziła mnie tamtędy. Zatem pozostaje i tak polegać na starej przenośnej navi.
Piszę to wszytko tak gwoli poinformowania szerszej rzeszy osób, które zastanawiają się nad wyborem fabrycznego sprzętu audio/navi w swoim aucie. Ja naiwny myślałem, że wprawdzie będzie drogo jeśli chodzi o aktualizacje map, ale będzie.