Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 16-01-2012, 19:48   #464
G0 Mułek
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Ranger Wildtrak
Silnik: 2.0 Bi-Turbo 213KM
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Wreszcie i ja doczekałem się przetestowania moich opon na Mondeo. Na pierwszy ogień pójdą Goodyear UG Performance 2. Mam je na przedniej osi i na naprawdę śliskiej radzi sobie nieźle aczkolwiek w Mondeo ESP świetnie działa więc każda nowa dobra opona zachowywała by się podobnie. Za to na ubitym śliskim śniegu, czy zaśnieżonej, obłoconej śniegiem drodze rewelacja. Ruszanie z pod świateł z ESP ale ruszam jak na asfalcie, tam gdzie inni 50-60 ja 80-100. Świetne hamowanie na każdej nawierzchni. Wgramoliłem się w głęboki śnieg do zderzaka i wyjechałem bez żadnego problemu i bez ESP. Naprawdę super opony aczkolwiek prawdziwe ich możliwości można w pełni wykorzystać w aucie z napędem na 4 koła. Teraz czas na Pirelli sottozero na tylnej osi. Jak się spodziewałem po doświadczeniach z Pirelli bardzo ciężko jest wrzucić tył w poślizg. Świetne opony. Polecam każdemu Pirellki bo nie są dość drogie w porównaniu do jakości.
Co do Dębicy to dobra opona jak ktoś nie szaleje a ma naprawdę ciężkie warunki w okolicy zamieszkania.
Nokian produkowany w Rosji jest słaby.
Co do porównania Continental a Pirelli brałbym Pirelli (moje prywatne upodobanie).
Dunlop Winter 3D to świetna opona i tańsza od Goodyear UG Performance 2, choć i ta do tanich nie należy.
Co do Fuldy, ostatnio nie wyhamowałem tam gdzie chciałem. Tragedia a nie opona, wypluło mnie bokiem z zakrętu. Może i do tego Grand Scenic ma jakieś powalone ESP bo na nim są te opony. Mondeo w tym samym miejscu się zatrzymało bez problemu.
No i Bridgestone Blizzak LM30 nie jest oponą na ciężkie warunki zimowe. Raczej do miasta na odśnieżone drogi albo na trasy po dobrych drogach. Z bridgestonów brałbym tylko LM32.
G0 Mułek jest offline   Odpowiedź z Cytatem