Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 18-01-2012, 07:40   #483
G0 Mułek
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Ranger Wildtrak
Silnik: 2.0 Bi-Turbo 213KM
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Tak jak już ktoś pisał wcale nie jest tak, że zimówka jest lepsza na wodę od letniej.
Co do bieżnika jest w nich różnica. Ceny są podobne a więc możesz wybierać między bieżnikiem w ciężki śnieg a oponą która ma wodno-śnieżny bieżnik i nadaje się lepiej na miejskie odśnieżone drogi (pewniejsza na deszczu, cichsza).
Co do Vredenstein to opona typowo zimowa i wypuszczona głównie na śnieg i lód dlatego gorzej radzi sobie tam gdzie go nie ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sam mam na Transicie opony Vredenstein i to co ona wyczynia po nieodśnieżanych polnych drogach mówi samo za siebie o intencji tych opon.
Co do rozmiaru opon do mondeo MK IV jest również taki dział jak ten o mkIII i am na pewno będzie więcej przydatnych opinii o rozmiarach to tego wozu.
Mój GY UG Performance 2 to też 94 XL i nie jest twarda. I też mi ich szkoda było jak od połowy października sucho bez zimy.
Opisywanie całkiem nowych opon ma sens bo czasem ktoś może się rozczarować zakupem i uprzedzić innych lub powiedzieć jak ta opona gdzie się zachowuje, wtedy ktoś na podstawie tych opinii wybiera coś dla siebie.
Co do kolegi DG. Na mondeo mkII miałem Pirelli Snowsport też kosteczka z ładnym rozstawem i tak jak już pisałem Pirelli na zimę to idealna trakcja za niewygórowane pieniądze.
G0 Mułek jest offline   Odpowiedź z Cytatem