Odgrzanie kotleta za namową kolegi bruti_2005.
Link do wątku:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=148765
A oto sama treść mojego pierwszego postu:
Cytat:
|
Napisał jarkar81
Witam ponownie kolegów z FCP.
Essi postanowił przy poniedziałku zrobić mi kolejny psikus.
Mam oryginalny CZ, do którego ok 3 lata temu dołożyłem sterowanie z pilota. Wszystko hulało do dziś. Rano otworzyłem auto z pilota, odstawiłem dziecko do rodziców, potem żonę do pracy, a pod moją robotą okazało się, że CZ zamyka i otwiera. Nie mogę auta zamknąć, ani z pilota, ani z kluczyka, ani z klamki od środka.
Zauważyłem pewną zależność: wciśnięcie klamki drzwi kierowcy, powoduje jej zamknięcie i otwarcie, natomiast reszta klamek ani drgnie. Wciśnięcie klamki drzwi pasażera zamyka te drzwi oraz drzwi tylne i zaraz otwiera, natomiast klamka kierowcy ani drgnie.
Czy szukanie winowajcy zacząć od drzwi kierowcy? Przekopałem parę tematów z centralnym zamkiem i wnioskuję, że wypadało by przeczyścić zamek i cięgno w pierwszej kolejności. Jeśli to elektryka - to gdzie sprawdzać?
|
Odpowiedź kolegi shadk-k:
Cytat:
|
Napisał shadk-k
spróbuj zamknąc pasazera i kierowce jednoczesnie.
|
Tak się udaje zamknąć.
Na nockę postanowiłem nie odłączać aku, ani nie wyjmować ze skrzynki bezpiecznika od centralnego. Rozpiąłem złącze przy drzwiach kierowcy i teraz aby zamknąć auto otwieram tylne drzwi, rygluję przednie i idę do drzwi pasażera aby zamknąć resztę drzwi.
Co ciekawe, w takiej konfiguracji z pilota nie mogę zamknąć drzwi ale otworzyć się da.
Proszę o sugestie gdzie szukać rozwiązania problemu.