Odp: Szarpanie, chwilowa utrata mocy podczas przyspieszania
Wtrącę się do rozmowy i powiem wam że kolega z pompą raczej nie ma problemów. Bo w moim Focusie 2.0TDCI wyskakuje usterka układu ESP podczas przyspieszania, ale Focus musi być juz dobrze rozgrzany i musisz mieć wciśnięty pedał gazu w podłogę tak kilka razy i wówczas wyskakuje mi kontrolka i komunikat Usterka układu ESP w serwisie forda w Bemo-Motors stwierdzili kod błędu informujący o niskim ciśnieniu w układzie paliwowym czyli moja pompa przy maksymalnym wydatku nie daje już rady i na sekundę tracę moc jak się zapali ESP ale później mogę jechać dalej tylko ze ESP nie działa. Jak go zgaszę błąd się kasuje i wszystko jest ok.
Gość z serwisu mi powiedział że gdybym nie miał ESP to samochód by jechał dalej i nie tracił by mocy na 1 sekundę. A że ESP steruje mocą silnika i ma wpisaną wartość graniczną dla czujnika ciśnienia paliwa to gdy ta wartość spadnie czujnik ESP to wykrywa i na sekundę odejmuje mi moc.
Aby nie mylić objawów to rok temu też miałem objaw że traciłem moc na sekundę w zakresie obrotów 2500-3500 ale wówczas żadna kontrolka się nie zapalała a był winny czujnik podciśnienia turbiny i po wymianie było ok.
Swoją drogą już się przymierzam do wymiany pompy wtryskowej na nową SIMENSA bo nie jest jeszcze tak dramatycznie drogo kosztuje 2400 sama pompa w serwisie pod warunkiem, że oddacie starą.
Ostatnio edytowane przez lukas_ko ; 25-01-2012 o 17:26
|