View Single Post
Stary 26-01-2012, 09:20   #122
roberts3003
ford::average

Imię: Robert
Model: Grand C-MAX / Escape
Silnik: 1.6 EcoBoost 150 KM / 1.6 EB 180 KM
Rocznik: 2010 / 2016
Domyślnie Odp: Szarpanie, chwilowa utrata mocy podczas przyspieszania

Witam
Tak nawiązując do błędu silnika i ESP.
Temat poszarpywania i klopotów z ustaleniem przyczyny ćwiczę już od roku w swoim S-maxie 2,0 TDCI. Poszarpywanie wystepuje przeważnie przy niskich prędkościach, obrotach na 3 i 4 biegu - ale nie jest to reguła. Czasami zaświeci się informacja o usterce silnika, auto nie wchodzi jednak w żaden tryb serwisowy jedzie i przyśpiesza informacja sama gaśnie za chwilę. Diagnostyka wykazuje poźniej błąd P120F "Zawór regulacji ciśnienia DRV poza zakresem dopuszczalnym" ostatnio wykazało także błąd ESP i dignosta stwierdził że jest to częsty przypadek że błąd silnika wyrzuca od razu błąd ESP, które jest bardzo uzależnione od pracy silnika. Dodam że 2rok temu wymieniłem dwa zawory w pompie, a błąd pojawił się ponownie. "Fachowcy" twierdzą że to jakaś "pierdoła" nie mieszcząca sie nawet w kategori blędów istonych dla pracy silnika skoro nie żadnych objawów i trybu serwisowego po wystąpieniu szarpania i wyświetleniu informacji. Może i "pierdoła" ale bardzo irytująca i budząca niepokój o to kiedy zaskutkuje czymś więcej i np. stanę 500 km od domu! Ostatnio doradzili mi wlać do zbiornika STP do czyszczenia układów diesla i muszę przyznać, że od tego czasu (1 tydzień i 2500 tyś km) szarpnięcie było tylko jeden raz. Przymierzam się jednak do ponownego pozostawienia auta do kilkudniowych testów na warsztacie - oczywiście szarpanie nigdy nie występuje jak podjadę do warsztatu, czasami już patrzą na mnie z podejrzeniem. Twierdzą że musze im auto zostawić na kilka dni aby sami pojeździli z podpietym sprzętem. Myślę zę skończy sie wymontowaniem pompy i testami na"stole". Tankuję oczywiście na ZIELONEJ i w MUSZELCE.
Pozdrawiam
roberts3003 jest offline   Odpowiedź z Cytatem