Odp: Padła już druga turbosprężarka. Co jest nie tak ?
Naprawdę? W przypadku turbin, aż taki problem jest z dochodzeniem gwarancji? Jeśli warsztat wymieni, a turbo pochodzi skądinąd?
Ja, to rozumiem jeśli zamawiamy turkawkę sami w firmie i prosimy pana "Czesia" o założenie.
Ale jeśli są to dwie firmy, to coś tu nie pasuje.
Idziemy do warsztatu na wymianę turbo, warsztat zamawia turbinę i wymienia. Jest jakaś gwarancja i wtedy nie powinno obchodzić klienta co i jak, tylko oczywista wymiana w razie dalszych problemów i tyle.
Tak to jest w Niemczech. Każda transakcja jest umową między firmami i na początku umową naprawy warsztat - klient. Jeśli coś się rozsypie, klient dostaje nowy sprzęt (w ramach gwarancji), a firmy dochodzą swego między sobą. Na takie wypadki firmy się tu także same ubezpieczają.
Mam nadzieję że kiedyś u nas w Polsce do tego dojdziemy.
Dochodzenie gwarancji w Niemczech, jest o niebo łatwiejsze i prawo stoi po stronie klienta. Doświadczyłem tego wiele razy w branży IT w której działam.
Jak i żona pracująca w sklepie: klient ma prawo przynieść na drugi dzień BUŁKI, które kupił dzień wcześniej. Stwierdzić, że były nieświeże lub mu nie smakują i sklep musi oddać kasę lub dać nowe bułki. Znane z autopsji...
Mieliście już kiedyś sami, problemy z dochodzeniem gwarancji, takie o jakich piszecie w przypadku turbin???