kopcenie na biało
Witam mam problem z moim samochodem focus mk2 2005 rok 1.6 tdci 135 tyś przebiegu.. samochód kupiłem 6 miesięcy temu i od tego czasu mam z nim same kłopoty więcej stoi niż jeździ oczywiście u mechanika. po dokonaniu zakupu samochodu po upływie miesiąca samochód zaczął kopcić na biało i nie miał mocy podczas jazdy i postoju. Wiec pojechałem do mechanika gdzie powiedziano mi że to zawór EGR - wymieniłem na nowy. Samochód dostał mocy ale co jakiś czas zaczął dalej kopcić. Więc kolejna wizyta u mechanika niby wadliwy przepływomierz to także go wymieniłem na nowy powiedział również że filtr DPF jest zabity. Postanowiłem go wyciąć i została wgrana nowa mapa samochodu. jeżdżąc zauważyłem dalsze kopcenie na biało :-(( i przy tym ubywał mi olej w silniku. Więc sprawdziłem wtryski i wszystko z nimi ok. jak się okazało była to wina turbiny została wyciągnięta i zregenerowana jak się okazało po rozebraniu całe te wirniki były spalone i powykręcane. Po naprawie turbiny jednak nie ustąpiło kopcenie przejeździłem na tej turbinie ok. 1.5 miesiąca po czym znowu się rozsypała dosłownie. Nie uznali gwarancji, ale znowu ją zregenerowałem i zamontowałem. Teraz samochód jeździ ale kopci na biało jak zwariowany. Nikt nie wie co się dzieje i nie może mi pomóc.
|