Cytat:
|
a ja dopisze tylko jeszcze ze nic konkretnego nie znalazlem w jaki sposob obcinana jest dawka paliwa wiec moze to byc dawka wtrysku lub moze takze byc dawka wtrysku z cisnieniem jako ze jedno i drugie zalezy od obciazenia silnika wiec temat nadal niejasny pozostaje.
Zaostaje jeszcze pytanie do kolegi Glenroy czy on tak samo ma ESP w swoim wehikule?
|
Tak, również mam ESP w swoim wehikule, nie jeździłem na razie do mechanika bo ten stwierdził, że musi się umówić z kimś bardziej kumatym w nowoczesnych dieslach i ma zadzwonić jak się czegoś dowie. Tak myślałem, że może by spróbować z tydzień pojeździć z wyłączonym ESP? jeżeli to może być jakoś powiązane ze sobą to wyłączenie kontroli powinno rozwiązać problem, tak? wydaje mi się, że ESP w fordach jest całkowicie wyłączalne.
Jeszcze tak dla informacji, mam bardzo zbliżony przebieg do kolegi
lukas_ko bo jest to coś około
225 000 km
jeszcze objaw jaki mogę dopisać, gdy wyjeżdżam z pracy, zwykle się trochę wylot z zakładów blokuje i zazwyczaj wrzucam jedynkę i toczę się tak bez gazu, samochód gdy traci pęd i silnik musi go "pogonić" tak jakby przygasa i próbuje się ratować przed zgaszeniem co skutkuje wyraźnym szarpaniem. Nie wiem jak jest na gorącej jednostce, zaraz jadę do miasta to sprawdzę, ale na zimnym silniku jadąc bez gazu silnik zaczyna po prostu szarpać, u kolegi, fakt w fiacie ale jednak, wrzucając jedynkę rusza bez gazu, potem zmienia na dwójkę, też bez gazu, i tak dochodzi do ostatniego biegu, samochód normalnie jedzie, lekko się przydławia ale gazu kolega nie dotkną ani razu i jechał. U siebie natomiast wrzucam tak jedynkę, dwójkę i dalej samochód zaczyna ewidentnie się dławić, przy 4 biegu o ile do takiego w ogóle dojdę nie ma już większej szansy wrzucić piątki czy szóstki bo po prostu zgaśnie. Tak zaczynam powoli stawiać na pompę CR albo wtryski, turbina ciągnie już od samego dołu do samej góry, układ doładowania pracuje podobno bez najdrobniejszych zarzutów. Do grobu mnie ten samochód wpędzi, a szkoda mi tak młodo osiwieć
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.