Odp: CB radio dla niepalących:-))
Dziękuje za zainteresowanie.
Do całej przeróbki bardzo przydała się ręczna multiszlifierka z małą frezarką(fotka poniżej)Na początku odkręcamy boczne osłony konsoli środkowej przykręcane na dwa torxy. Zdejmujemy mieszek ochronny dźwigni biegów wraz z obudową i gałką-mocowany na zatrzaski.odkręcamy mały plastik podtrzymujący całą kieszeń popielniczki. W popielniczce zamontowana jest zapalniczka którą demontujemy. Zsuwamy popielniczkę z kieszeni.Przewody do zasilania zapalniczki wykorzystamy także do zasilania CB radia. I możemy zaczynać zabawę.Popielniczkę i zapalniczkę wycinamy pozostawiając samą ramkę. Najtrudniej ją wyciąć przy zapalniczce. Potrzebujemy standardową zaślepkę do radioodtwarzacza. do zakupienia np. w FeuVert. Dopasowujemy ją w wyciętą przez nas ramkę. Ja dopasowałem i przykleiłem na klej na gorąco. Aby wcisnąć CB radio między kanały powietrzne brakuje jakieś 3cm szerokości. Wyciąłem miejsce na radio w jednej i drugiej płaskiej rurce po 1,5cm i zaizolowałem je szarą taśmą zbrojoną. Nie utraciły drożności, powinno być ok. Radio trzyma się na tyle ciasno, że nie było potrzeby dorabiania dodatkowych mocowań. Przewody zasilające podłączamy do przewodów od zapalniczki. Głośnik zamontowałem po lewej stronie(foto). Słychać i nie widać:-). Zapalniczkę zamontowałem w "korytku" jak na foto.
Wiele z tych rzeczy musiałem wykonać metoda prób i błędów. Jeżeli pomogłem, to bardzo się cieszę. Dla zainteresowanych służę pomocą.
|