Temat: [Focus 2011-2014] praca zimnego silnika - falujące obroty
View Single Post
Stary 29-01-2012, 00:08   #23
wawel27
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 125 KM Ti-VCT
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: praca zimnego silnika

Cytat:
Napisał aerostar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jak często Wam się zdarza, że samochód słabo ciągnie i musicie wyłączyć i włączyć silnik? Czy to częste czy raczej rzadkie zjawisko?
Ja również zauważyłem że raz samochód wydaje się być jest mocniejszy a raz słabszy, ale przyznam że nie próbowałem wyłączać i włączać silnika. Do tej pory sądziłem że to kwestia osiągnięcia odpowiedniej temperatury pracy silnika. Mam do pracy ok. 12 km i teraz kiedy zrobiło się zimno, przy spokojnej jeździe silnik nie zdąży się całkowicie nagrzać w ciągu drogi (widzę to po wolnych obrotach i chwilowym zużyciu benzyny na postoju w L/h). Muszę zatem spróbować tak jak Wy ponownie uruchomić silnik i sprawdzić czy jest żwawszy?
Różnie. Do czasu wejścia na to forum też myślałem, że to kwesti zimnego silnika. 2 dni temu jednak w trakcie dłuższej trasy tak się działo. Dziwna sprawa. Nie dość, że wówczas zamula to jeszcze głośniej pracuje. Powiedziałbym nawet, że tak troche buczy. Nie słuchać tego "ryku" silnika jak się pedał dociśnie. Jak często? Ciężko powiedzieć, może z 3-4 razy na tydzień to zauważam wyraźnie.

Ostatnio edytowane przez wawel27 ; 29-01-2012 o 00:11
wawel27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem