Odp: Skandynawskie światła dzienne
Witam wszystkich. A ja mam inny problem z którym jak na razie nikt na forum focusa nie jest w stanie sobie poradzić, więc może tu się uda. Mam problem odnośnie świeżo zainstalowanych świateł przeciwmgielnych z przodu. Miałem oryginalne wiązki do halogenów więc zakupiłem tylko lampy, atrapy no i felerny przełącznik. Nie mam czujnika zmierzchowego a jedynie światła skandynawskie - czyli świecą zaraz po przekręceniu stacyjki a włącznik miałem bez opcji auto, regulacji podświetlenia oraz halogenów. Włącznik kupiłem prawidłowy jednak po podłączeniu plug&play dzieją się dziwne rzeczy. Tzn niby wszystko działa bo regulacja podświetlenia jest, przeciwmgielne przód i tył działają tylko gdy przełączę na światła pozycyjne albo mijania to włącza mi się podświetlenie tablicy, radio oraz zapalają kontrolki tak jakbym przekręcił stacyjkę w położenie II tzn. przed odpaleniem. Zaznaczam że dzieje się tak pomimo że nie mam kluczyka w stacyjce. Jak przełączę na auto to jest ok i świecą się jakby światła dzienne czyli przytłumione mijania. Tak więc reasumując: pozycja 0 - pozycyjne, pozycyjne - pozycyjne + choinka jak do odpalenia, mijania - pozycyjne + mijania + choinka, auto - pozycyjne + mijania (ale słabsze = dzienne). Nie wiem dlaczego po podłączeniu pozycji bądź mijania podaje napięcie jak przy zapłonie. Być może trzeba jakoś piny pozamieniać we wiązce albo jakiś bezpiecznik wyciągnąć? Może układ świateł skandynawskich coś miesza? Macie może jakieś pomysły albo schemat od świateł z "łopatologicznym" opisem pinów? Z góry dzięki za pomoc.
|