|
ford::beginner
Model: Mondeo MK3; MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007; 2014
|
Odpala na 2-3 sek i gaśnie telepiąc się, czasem odpali
Mondeo 2.0 TDCI, MK3, 2007, DPF, 128 tys przebiegu, paliwo zawsze tankowane na Shellu.
Witam serdecznie, mam problem z moim Mondeo. Bardzo proszę o wskazówki co może być przyczyną problemu, a mianowicie auto nie odpala lub odpala na 2-3 sekundy i gaśnie, jeśli odpali na te kilka sekund to telepie silnikiem i koniec. Tak jakby mu paliwa brakowało czy coś, poniżej dokładny opis wydarzeń:
1. Poprzednie dni z mrozem normalne użytkowanie auta, poprzedniej zimy odpalał przy większych mrozach, ostatnia noc temp -15 stc, w garażu jakieś -13 – po tej nocy pojawiły się problemy, .
2. Dzień następny, próba odpalenia, zakręcił pochodził nierówno 2 sekundy i zgasł, ponowne próby nie przynoszą efektu, pochodzi nierówno 1-2 sekundy lub nie zatrybi wcale, podejrzenie padło na paliwo bo sprawiał wrażenie jakby go nie dostawał, próba ogrzania garażu, po 3 godzinach próba odpalenia i to samo, pochodzi nierówno 1-2 sekundy lub nie zatrybi wcale, w końcu pada akumulator.
3. Auto trafia do trochę cieplejszego garażu, kupiłem 15 litrów paliwa i odstawiłem do nagrzania, wlany 1 litr denaturatu do baku, wyjęty filtr paliwa z którego wylano paliwo aby sprawdzić czy nie ma wody, sprawdzona drożność przewody od baku do filtra – ok. do filtra wlano nowej ropy i ogrzano filtr, w tym czasie ogrzewanie strumieniem bardzo ciepłego powietrza silnika, listwy Cr, wtrysków, pompy – po tych zabiega próba odpalenia po kablach z innego auta nie przynosi efektu, może troszkę dłużej się telepie ale i tak gaśnie po chwili, następna hipoteza to zamarznięty jakiś katalizator czy coś, wjazd na kanał i próba osłuchania pukając w katalizatory i tłumiki – nic, po czym próba ponownego odpalenia i zapalił jak gdyby nigdy nic, pochodził trochę, zgasiłem go, ponowne odpalenie i odpalił znowu, zrobiłem 60 km tak aby porządnie się rozgrzał, zero problemów podczas jazdy, potem wlanie ciepłego paliwa, auto wstawione do garażu i podłączone aku do prostownika.
4. Następny dzień rankiem, próba odpalenia, odpala ale dopiero za 4 próbą (poprzednie 3 próby to samo, znowu telepie się 2-3 sekundy i gaśnie), wyjechałem z garażu jednak nie miał w ogóle siły, zgasł mi 2 razy, pochodził trochę i go zgasiłem, po chwili idę znowu sprawdzić, zapala, po następnych 3 godzinach chce wyjechać jednak zapala ale jak ruszam to gaśnie i już nie mogę odpalić, po kilku próbach odpuszczam, po jakiś 30 minutach idę znowu próbować i zapala za 2 razem, gaszę i znowu zapala.
5. Co dolega temu autu?? Bardzo proszę o pomoc. Gdzieś na forum przy podobnych objawach winą był EGR… (wyjąłem EGR i go w miarę przemyłem, dużo syfu nie było), może ktoś walczył z podobnym problemem.
|