View Single Post
Stary 29-01-2012, 22:07   #15
marcysia
ford::average

Imię: Tomek
Model: Focus MK3 FL, Focus MK2
Silnik: 1,5 TDCI 120 KM / 1,6 TDCI 109 KM
Rocznik: 2017 / 2005
Domyślnie Odp: temperatura - różne wskazania tryb serwisowy /wskazówka

Czytam od dłuższego czasu posty o temperaturze i wskazaniach na desce i powiem, że rozumiem z tego tyle co na początku czyli nic. U mnie sytuacja wygląda tak, że bez względu na to czy jadę 90 czy 140km/h, przez 5 czy 50 km wskazówka maksymalnie przekracza milimetr ponad kreskę między 60 a 90 stopni. Nigdy w życiu nie próbowała nawet zbliżyć się do połowy czyli 90 stopni a czytam tu, że niektórzy mają takie wskazania. Czytam tez niektóre tłumaczenia że to temperatura, płynu a nie silnika i....nie rozumiem jak to możliwe bo w każdym innym samnochodzie temperatura na desce (np. auta z grupy VAG) też dczytywana jes z czujnika płynu i tam jakoś 90 stopni to norma. Skoro płyn chłodzu silnik i przez blok przepływa to chyba ma zbliżoną temperaturę do silnika. Poza tym...skoro na desce mam około 75 stopni temperaturę płynu i załąca się czasem dmuchawa to dlaczego skoro jest zimny? Czy ktoś w sposób łopatologiczny mógłby to raz konkretnie wytłumaczyć mnie i wielu zainteresowanym w sposób wyraźniejszy niź "nie wnikaj bo tak ma być" żeby więcej sobie i innym tym głowy nie zawracać?
marcysia jest offline   Odpowiedź z Cytatem