Temat: [Mondeo 2007-2014] Nowy samochód ściąga na prawo
View Single Post
Stary 31-01-2012, 07:15   #49
salat
ford::average

Model: Mondeo MK4 | Ranger
Silnik: 1.8 125 (Gratis: głośna praca silnika) |3.2 automat w gratisie Radio Maryja
Rocznik: 2009 | 2019
Domyślnie Odp: Nowy samochód ściąga na prawo

Ja niestety również przeżyłem ściąganie w prawo. Nagłe ściąganie w prawo było wynikiem wymiany dwumasy. Fakt jest taki, że do serwisu wszystko było OK. Gdy odbierałem samochód niefortunnie zaufałem panu z serwisu i nie zrobiłem jazdy próbnej (gość pracował do 16, ja byłem 15:55 szkoda mi sie go zrobiło i auto zaczęło jechać do rowu). Nie czekałem długo pojechałem ustawić geometrię we własnym zakresie. Trwało to prawie 3 godziny:
- najpierw zwykła regulacja (trochę było poprzestawiane, najbardziej tylne lewe ponad 5mm)
- powyższe nie przyniosło prawidłowego efektu, dalej po wymianie dwumasy okazało się, że łapy trzymające skrzynie/silnik od dołu były nieznacznie przesunięte w stosunku do oryginalnego ustawienia (było widać odciśnięte gumy)
- powyższe również nie przyniosło oczekiwanego efektu, jedyne co zostało to opony i faktycznie. Opony, które kilka dni temu nie miały wpływu na trakcję nagle zaczęły go mieć.

Po rozmowie z panami z serwisu (w końcu udało im się odebrać mój telefon) przyznali się, że auto zaczęło "trochę" (w mojej ocenie bardzo, no ale to serwis mało brakło aby mi powiedzieli, że ten typ tak ma) ściągać. Nie wiedzieli za co się złapać po lekkim przesunięciu łap/sanek to pozmieniali opony: jak nie mam pojęcia.

W każdym razie wniosek z powyższej akcji jest taki:
- serwis Forda CITY CAR Katowice należy omijać szerokim łukiem (nawet słowa przepraszam nie usłyszałem)
- po zmianie dwumasy mogą się dziać takie rzeczy (jeżeli akcja jest zrobiona niefachowo)
- ważne aby przed wizytą w serwisie poznaczyć sobie koła aby nie pozmieniali i nie pogubili się eksperymentując dlaczego auto nagle zaczęło ściągać

Pozdrawiam
salat jest offline   Odpowiedź z Cytatem